“Az EC csak egy feltételes reflex” mítosz

Az EC során amikor felajánlod a bilit egy bizonyos jelzőhangot hallatsz (pss-pss) amire korábban kondicionáltad a babádat és amiből ő tudni fogja, hogy most elengedheti magát. Ezt sokan félreértik és Pavlovi reflexként értelmezik, pedig nem az.

Nemrég a TV2 csinált velem, Cookyval és Dr. Tausz István gyerekorvossal egy riportot. Itt most a következőre szeretnék reagálni:

“Valóban kialakul egy feltételes reflex. Az edény odatevése után a baba oda fog pisilni. De ez nem tudatos szobatisztaság, ugyanis egy kutyust is meg tudunk tanítani feltételes reflexre, hogyha kivisszük az utcára akkor pisilni fog. De ha ez a feltételes reflex rögzül akkor később akár rosszabbul alakulhat ki a szobatisztaság.”
Dr. Tausz István, Gyerekorvos

Megkérdeztem két szakembert, Hangát és Beátát, hogy ők mit gondolnak az itt felvetett érvekről.

  • Bielik Hanga: Gyermekpszichológus, ápoló asszisztens, és saját maga által tanított terápiás kutyus boldog tulajdonosa, egy EC-s kislány anyukája.
  • Gasparovszky Beáta: háziorvos és kutyakiképző, egy EC-s kisfiú anyukája.

(A kutyák szobatisztaságával kapcsolatosan írtam nektek egy külön blogbejegyzést. Ott is Hangát és Beátát kérdeztem: Hogyan lehet kutyaval ec-zni )

És megkérdeztem az egész EC • Természetes Csecsemőhigiénia • 0-18 hó Facebook csoportot is. Náluk nem fogok neveket kiírni, csak annyit, hogy “egy EC-s anyuka”.
Bevezetőként azonban áljon itt egy harmadik orvos anyuka leírása a saját EC-s tapasztalatáról:

Nem sokkal azután, hogy elkezdtünk EC-zni és sikerült egy reggel bilibe pisilni és kakailni, az 5 hónapos gyerek arcán az a jókedv és felszabadultság, hogy “Ez AZ!”. Hozzáteszem, hogy nem szokott dicséretet kapni, ha “sikerül” neki. 6 hónaposan magától kérte, hogy bilibe kakilhasson.
Ez úgy történt, hogy odajött hozzám, megfogta a kezem, közben látszott, hogy erőlködik. Megvárta míg a bili fölé tartom, majd telenyomta a bilit a kakival. Azóta is sokkal szívesebben kakil bilibe. Ha esetleg a pelusba megy, gyakoribb, hogy két részletben tudja kiüríteni ugyanazt a mennyiséget.
7-8 hónapos korában a pisit is gyakran jelezte “Brrrr” hanggal, amit más folyadékokra is használt.

Ildikó
Orvos, egy EC-s kislány anyukája

.

A feltételes reflex és Pavlov kutyája

A doktorúr megemlítette a feltételes reflexet és a kutyák szobatisztaságát, én pedig Pavlov kutyáját. Szóval legjobb ha első körben tisztázzuk, hogy mi is ez az egész, így megérthetjük, hogy miért nem ugyanaz az EC-ben a kondícionálás és a Pavlovi feltételes reflex kialakítása.

Sári: Tudjuk, hogy Pavlov nem a szobatisztasággal kapcsolatosan folytatott kísérleteket a kutyáján. Mit is csinált pontosan?

Hanga: Pavlov egy már meglévő reflexre épített, nevezetesen arra, hogy ha a kutya éhes és meglátja, vagy kiszimatolja, hogy közeleg az étele megindul a nyálelválasztása (tehát egy élettani reflex, ami mindenkinél megtörténik hasonló élethelyzetben, gondoljunk csak a citromra 😉 )
Szóval Pavlov mindössze egy már meglévő reflexválasz és az azt kiváltó inger közé vezetett be még egy semleges ingert (csengőszót) tanítással és megerősítéssel.

Az ételadással egyidejűleg megszólaltatott egy villanycsengőt … , ezt néhányszor megismételte, majd megfigyelte, hogy a kutyák nyáltermelése már a csengő hangjára is megindult, akkor is ha nem kaptak ételt. Ezt úgy magyarázta, hogy kiépült egy idegi kapcsolat, egy feltételes reflex a csengőhangot érzékelő agy és a nyálmirigyet működtető idegek között.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Ivan_Petrovics_Pavlov

Sári: Ez a reflexválasz le is tud épülni. Igaz?

Hanga: Igen. Ha hallja a csengőt, de egy idő után nem érkezik meg csengőszóra az étel, akkor már nem lesz miért összekapcsolnia az étel érkezését a csengőszóval, így a reflexválasz (a nyálzás) is el fog maradni a jövőben, úgymond leépül a reflexválasz.

.

A reflexek és az EC

Mondok néhány tapasztalati úton szerzett példát, hogy lássátok reflexről itt szó sincs!

Ha reflex lenne, nem tudná a dackorszak egy szempillantás alatt elsöpörni az addigi összes munkátokat. Pedig tudja 😂😅😭

Egy EC-s anyuka

Bármelyik EC-s anyuka megerősítheti, hogy biliszünet (ami a 0-18 hós gyerekek bilisztrájkja) vagy bilisztrájk idején hiába jelzel vagy teszed rá a gyereket a bilire amikor tudod, hogy kell neki… a válasz egész egyszerűen az lesz, hogy kifeszíti magát és kommunikálja feléd, hogy nem kell. Aztán 5 perc múlva bepisil.

Feltételes rexlex-e? Nem hiszem. Ha nem kell neki, attól még nem fog pisilni, hogy a bilire rakom.

Egy EC-s anyuka

Nem tudom, hogy reflex -e, de ha nem kell neki, hiába teszem bilire, le is kéredzkedik, ha kell akkor meg másodperceken belül ki is jön.

Egy EC-s anyuka

Az is jól ismert tény, hogy ha egy jelet félreértünk és úgy ajánljuk fel a bilit és a babának nem kell, akkor nem fog üríteni, sőtt lekéreckedik a biliről – ezt (is) tévesztésnek hívjuk.

Másik ilyen típusú tapasztalat, hogy ha kimenőkön a babát olyan helyen próbálja megpisiltetni a szülő ami neki nem szimpatikus (koszos, zajos, ismeretlen), akkor nem fog pisilni. Inkább hazaviszi, vagy ha nem bírja tovább akkor elengedi. Ugyanúgy mint ahogy felnőttként is sokszor inkább hazavisszük a pisit.

És most nézzük a szakemberek válaszait:

Sári: Ki tudunk alakítani feltételes reflexet az EC-vel?

Beáta: Az EC során nem feltételes reflex alakul ki. Az ugyanis azt jelentené, hogy random időpontokban a baba alá tolt bilire beinduljon a vizelés. Ez azonban messze nem így van. Szerencsére, hiszen nem is ez a cél.

Sári: Létezik egyáltalán reflexes vizeletürítés?

Hanga: Az ürítési folyamatra nem gondolhatunk úgy, mint például egy patella-reflexre vagy a Moro-reflexre. A húgyhólyag kapacitásának kb. a felénél megjelenik a vizelési inger, vagyis az ürítésre kész húgyhólyag érzete, viszont ennél a mennyiségnél még nincs vizelési reflex. Vizelési relfex-szel csak maximálisan teli húgyhólyagnál találkozhatunk (illetve ijedtségen, erős köhögés, izgatottság, bizonyos gyógyszerek hatása, stb. esetén).
Optimális esetben egy ember sem kerül ebbe a helyzetbe élete során – és mivel a túltelődött húgyhólyag élettanilag is kifejezetten egészségtelen. Nem gondolom, hogy a csecsemők csak akkor ürítenek, amikor már teljesen teli a hólyagjuk, vagyis a reflexes állapotban.

18-3. ábra Normális emberi cisztometrogram [feltöltéses (retrogád) cisztometria]
https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_524_Elettan/ch06s05.html

Az ép hólyag nagy mennyiségű vizeletet tud úgy befogadni, hogy közben a benne lévő nyomás csak minimális mértékben fokozódik. …
II. szakasz: A hólyag telődésének egy adott szakaszán a viszkoelasztikus tulajdonságok kimerülnek (nem tágul tovább – szerk.).
III. szakasz: További telődésre a nyomás meredeken emelkedik. Ebben a szakaszban az afferens végződések ingerületleadási frekvenciája fokozódik, vizelési inger jelentkezik (felnőttnél kb 200ml – szerk.). Normális viszonyok között ebben a szakaszban indul meg a vizeletürítés. IV. szakasz: Amennyiben nincs lehetőség a vizelet kiürítésére, a további nyomásemelkedés nagyon meredek, többnyire fájdalom és sürgető vizelési kényszer kíséri, ami vagy akaratlagos, vagy reflexes vizeletürítésbe megy át (4-500ml – szerk.).

Az orvosi élettan tankönyve – 18. fejezet – A vizeletelvezető rendszer működése: vizelettárolás (kontinencia) és vizeletürítés
https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_524_Elettan/ch06s05.html

Hanga: Tehát semmi esetre sem lehet a gyerekekből (vagy a háziállatunkból) Pavlov nyáladzó kutyája helyett “Pavlov pisilős gyerekét” (vagy kutyát, macskát, stb) csinálni, csak mert más helyre pisil…
Egyébként ha innen nézzük, akkor a doktor úr elmélete szerint a pelenkázott gyerekekben pedig a pelenkára alakul ki egy pavlovi reflex netán?
De nem, a válasz nem, a pelenkára sem és a bilire sem, és egyébként semmi másra sem alakul ki pisilős pavlovi reflexválasz, mert a pisilés/kakilás optimális esetben nem jut el a reflexes válaszig, hanem inger szinten marad, majd akaratlagos cselekvés lesz belőle.

.

Záróizmok kontrollja

Kb. 8-9 hónaposan már simán tudta tartani, ha mondtuk, hogy mindjárt bilizhet.

Egy EC-s anyuka

Minden gyerek más, de ha valaki újszülöttel kezd akkor nagy általánosságban ezek a tapasztalatai:
Megfigyelhető, hogy egy újszülött is már az első naptól jelez. Gyakorlással 1-2 nap/hét múlva pedig már képes visszatartani arra a rövid időre amíg észre nem veszed és fel nem ajánlod neki a bilit.
Ez idővel csak fejlődik. 3-4 hónapos korra már kakibiztosak, akár fél órát is képesek visszatartani azután, hogy szóltak (és nincs lehetőség bilizni), és akár 3-4 órát is szárazon tartják a pelusukat (és a bilit is).
Az 5. hónap környékén már előfordulnak “egypelenkás napok” amikor nincs tévesztés (EC baleset) egyáltalán és mindezt azért mert más tudatosan szólnak. Persze ez 6-13 hó között a sok fejlődési mérföldkő miatt összeomlik, hiszen nem érnek rá (ilyenkor részidős EC-zünk).
14-20 hó között pedig a mindenki számára elfogadott definíció szerint szobatisztulnak. Visszaesés maximum biliszünet okai miatt tapasztalható.

Sári: Akkor valóban tudják kontrollálni a csecsemők a záróizmaikat?

Hanga: Az újszülöttek a vizelet és széklet visszatartását a záróizmok erősödésével tudatosan ugyan csak picit később fogják kontrollálni, de a vizelet elengedését születéstől ők szabályozzák, indítják el, mert érzik az ingert, tudnak róla, érzik, hogy telik a hólyagjuk.
Semmi esetre sem hiszem, hogy megvárják, hogy ez fájdalmas legyen, és reflexes. Ezért is lehetséges, hogy láthatjuk előre a jeleket rajtuk, így tudjuk, amikor arra készülnek, hogy el fogják engedni a pisit, kakit.

Sári: Hogyan tanulják meg a záróizmaik irányítását a picik?

Beáta: A természetes csecsemőhigiénia éppen arról szól, hogy a baba saját igényét figyeljük meg, azaz a jelzései, vagy épp a saját tapasztalatunk alapján a megfelelő időben ajánlunk ürítési lehetőséget.
A csodálatos az ebben a dologban, hogy a gyerekek már ilyen pici korban megtanulják akaratlagosan irányítani a záróizmaikat. Azaz akaratlagosan tudják bent tartani, vagy éppen elengedni a székletet, vizeletet.
Ez egy tanulási folyamat. Nem azt jelenti, hogy a baba azonnal tökéletesen ura lesz a testének. Gondoljunk csak bele, ha egy felnőttnek azt mondjuk, hogy mozgassa meg a jobb karját, azt gond nélkül megteszi. Ha viszont azt kérjük, szorítsa össze a gátizmát, majd ernyessze el, nem biztos, hogy elsőre sikerül. Viszont gyakorlással egyre ügyesebbek tudnak ebben lenni.

.

Kondicionálás az EC-ben

A bilihasználat ugyanolyan eszközhasználat, mint bármi más, a kanál, a pohár, a cumisüveg, egy pici baba is nagyon gyorsan tudja kötni a cumisüveg/mell látványát a kajához.

Egy EC-s anyuka

Azért az tagadhatatlan, hogy az EC-ben kondicionáljuk a gyerekeket, hogy a hangjelzés (pss-pss) hallatán, illetve egyéb bilizős körülmények (bili a fenekéhez ér, egy bizonyos pózban tartod) elengedje a hólyag tartalmát – illetve a kakit is. Ha kell nekik és úgy érzik van hozzá kedvük akkor ezt meg is teszik.

Ha ingert érez az ürítésre, jelzi és tartja a megfelelő hely eléréséig (vagy ameddig bírja). Felnőttként is elfog a pisilhetnék a WC láttán. 😅

Egy EC-s anyuka

Sári: Akkor mégis miért pisil a baba a bili felett a jelzőhang hallatán?

Hanga: Én erre azt mondanám, hogy ez inkább egy tanult dolog – és még mindig nem jutottunk el a vizelet reflexes elengedéséig. Mert ugye, hangsúlyozom, a ‘vizelési reflex’ már csak a fájdalmas pisi-tartogatás, tehát az élettanilag már káros vizelet-visszatartás után következik be.
De igen, a vizelési inger megjelenése, vagy inkább erősödése kondicionálható így egy hanghoz, szituációhoz, de attól még nem engedjük el tőle, akaratunk ellenére a pisit – szép is lenne :)))

Sári: Hogyan magyaráznád el egy laikusnak ezt a kondícionálás dolgot?

Hanga: Azt biztosan mindenki tapasztalta már, hogy ha pisilni kell és bemegy egy wc-fülkébe egyre erősödik az inger, mert ehhez a látványhoz, hangokhoz, szagokhoz kötődik az az eseménysor, melynek mondhatni kicsit túlozva ‘katartikus kielégülési csúcsa’ az, hogy elengedhetjük a pisit. Azért azt el kell ismerni, hogy annál jobb érzés olyankor nincs, mint ‘bevégezni, amiért odamentünk’.
Ugyanakkor a pss-pss hang hallása, vagy a bili-wc látványa mindenkinél erősíti az ingert (mondhatjuk, hogy mindenki kondicionálódott már erre), ez nem gondolom, hogy egy EC-s babánál valami extrém következmény lenne.

Csak a lényeg maradt ki szerintem, hogy nem azért pisil, mert odarakjuk az edényt, hanem azért rakjuk oda az edényt, mert látjuk rajta, hogy pisilnie kell!

Egy EC-s anyuka

Sári: Mi a helyzet a pelenkázott babákkal? Ők is kondícionálva vannak?

Hanga: Igen. Sokkal inkább azt mondanám károsnak, hogy a sokáig pelenkázott babáknak az okoz nehézséget, hogy kijöjjenek abból a tanult elképzelésből (vagy kondiciolálásból), hogy bárhol bármikor elengedhetik a pisit-kakit, hisz a nekik a wc egy mobil dolog, ami ott fityeg a derekukra kötve.
Ha innen nézzük, nekik nehezebb dolguk van, mert ők először hónapok tanulási folyamata során elnyomják azt a természetes ösztönt magukban, hogy nem piszkítunk magunk alá. Majd ha közeledik az ovikezdés, a szülő pánikszerűen elkezdi ‘kiszedni’ ebből a tanult állapotból és átszoktatni arra, hogy nem, mégsem jó magad alá csinálni…
Most akkor melyik is hangzik természetesebbnek?

Ha mégis feltételes reflex, nem tudom, miért okozna ez problémát a későbbi szobatisztasában. Lehet, hogy arra gondol problémaként, hogy egy reflexet, ha kialakul, nehéz leépíteni.
Szerencsére, itt – akár reflex, akár nem – nem is cél a leépítés, hiszen a későbbiekben is erősen preferált társadalmunkban, hogy a wc-t használjuk ürítésre. Inkább segítség lehet neki, hiszen nem kell megbarátkoznia a bilivel, wc-vel, miután már megszokta a pelenkát. Ettől sok gyerek idegenkedik eleinte. És mellékvágány: egy kutya sem így lesz háztiszta amúgy: inkább azt tanulja meg, hogy a ház/lakás nem arra való, kint pedig számtalan izgalmas hely várja pisilésre.

Egy EC-s anyuka