Biliszünet

Ezt a posztot a Természetes Csecsemőhigiénia facebook csoportba írtam még annó, amikor láttam, hogy egyre több és több hasonló problémával küzdő anyuka ír be.

Szóval itt egy kis segítség. Ez az írásom a 0-18 hós korosztályra íródott, de természetesen ugyanez igaz később is ezért időnként ki van egészítve, ketté szedve EC-re és szobatisztaságra.

Mi az a biliszünet?

Amikor a gyereked visszautasítja a bilizést és több tévesztést/balesetet tapasztalsz hosszabb időn keresztül. A legfontosabb amit erről mondhatok nektek:

A biliszünet egy hasznos és jó dolog. Ez a legérzékenyebb és legpontosabb visszajelző-rendszer! Használd ki és élvezd, hogy létezik. Azt mutatja, hogy valami változás van a gyereked életében. Tudd, hogy a változás helyrezökkenése (tehát a biliszünet) után általában szintet léptek 😉

Itt a lehetséges okok és megoldásaik listája. Lentebb pedig találsz egy általános listát ami minden biliszünet esetén megfontolandó 😉

Lehetséges okok:

I. Folyamatosan változnak
II. Tanulnak, fejlődnek
III. Diszkomfort
IV. Kultúra hiánya

I. Folyamatosan változnak

Már másként csinálja

Gyakran előfordul, hogy az ember túl gyakran ajánlja fel a bilit, mert a baba “régi” ürítési ritmusa szerint csinálja, “régi” jeleit keresi. Csakhogy a gyerekek nagyon gyorsan fejlődnek, és a túl sok felajánlás ellenálláshoz vezet.

Megoldás: Első körben érdemes egy megfigyelést csinálni, hogy az “új” ritmus és jelzés kiderüljön. Azután pedig aszerint bilizni.

Megváltoztak vagy épp mások az igényei

Előfordul az is, hogy egész egyszerűen csak azt akarja közölni, hogy más körülményekre vágyik. Otthon például másik edényt, helyszínt, hangjelzést, pózt szeretne vagy másik személlyel szeretne bilizni. Kimenőknél pedig például biztonságosabb, nyugodtabb, privátabb és higiénikusabb térre vágyik.

Megoldás: Az igényeinek megfelelően ajánlani fel a bilit. Ha valami nem működik, de 100% tudod, hogy kell neki akkor felajánlani mást vagy másként.

II. Tanulnak, fejlődnek

Fejlődési mérföldkövek

A biliszünet problémája a legtöbb gyereknél előfordul, a folyamat része. Minden ami fejlődés és új perspektívába helyezi a világát ide tartozik: Mentális vagy mozgásfejlődési mérföldkő, vagy “csak” a világ felfedezése jobban leköti a figyelmét. Fogzás, növekedési ugrás is okozhat ilyet.

A nagy és szinte egymást érő fejlődési mérföldkövek – és így biliszünetek – kora a 6-18 hó közötti időszak. Nyugi ezt azért nem úgy kell elképzelni, hogy egy éven át biliszünet 😀 Hanem, hogy az az időszak amiben elindul egy bizonyos fejlődés (és amíg tökéletesíti és megszokja) addig előfordulhat, biliszünet. Van akinél elszórva pár nap, de olyat is hallottam akinél fél év volt benne pici szünetekkel.

Az egyik legmarkánsabb biliszünet a járás megkezdődése környékén tapasztalható (valamikor 9-14 hónap között). A másik pedig 2-3 év között valahol és a dackorszak része.

Megoldás: Ezekkel sajnos nem tudsz mit csinálni csak kivárni és esetleg segíteni, könnyíteni a folyamatot és békénhagyni, vagyis visszavenni a felajánlásokból.

Önállósodás és privát szféra

Egy másik gyakori ok az egész egyszerűen az, hogy olyan igényeik kezdenek lenni a bilizéssel kapcsolatosan mint neked a saját WC-zéseddel kapcsolatosan.

Önállósodás

Egyrészt magáénak szeretné érezni a folyamatot és ő akarja intézni a saját ürítésével kapcsolatos dolgokat. Szeretne egyre önállóbb lenni.

Megoldás: Tanítsd, segítsd őt, hogy részben vagy egészben önálló lehessen. Akár segítséggel akár teljesen.

Privát szféra

Másrészt pedig ez egy privát tevékenység és 3 hónap felett egyre nagyobb az igényük a privát térre. Eleinte csak idegenek előtt nem ürítenek, majd a szülőként is érdemes kilépni a gyerek bili-aurájából.

Megoldás: Csinálj úgy mintha nagyon el lennél foglalva ugyanabban a helységben, vagy akár menj ki és később gyere vissza.

Fizikai határok tesztelése

Teszteli a saját határait. Ez is a tanulási folyamat része. Tanulás a függetlenségről, a képességekről és a döntéshozatalról. Tudatosul benne hogy képes visszatartani és elengedni amikor csak neki tetszik. Felfedezi, hogy ez az ő döntése, hogy mikor ürítsen, vagy akár ne ürítsen egyáltalán.

Megoldás: Hagyd őt tapasztalni és dönteni.

III. Diszkomfort

Fogzás és betegség

Fogzás, betegség, növekedési ugrás, étel intolerancia vagy allergia, vagy bármilyen fizikai diszkomfort okozhat biliszünetet.

Megoldás: Természetesen ennek a fizikai diszkomfortnak a megszüntetése és ne nyaggasd még plusszba a bilivel is.

Biliparanoia

A biliztető személy hozzáállása. Egyfolytában a gyereket lesed, folyton a bilizésen jár az agyad, stresszelsz a tévesztéseken, nyomást helyezel a gyerekre a kötelező kapásokkal, szorongsz vagy frusztrált vagy, hogy jól csinálod -e… egyszóval biliparanoiás lettél? Ezt a babák megérzik ezt, kellemetlen számukra vagy úgy élik meg, hogy bizonytalan vagy tehát a bilizés nem biztonságos terep. Ezért sokszor szünetel reagálnak rá.

Megoldás: Ha nagyon elharapodzott a helyzet akkor tarts pár nap szünetet! Pelusozd be a gyereket és ne foglalkozz az EC-vel egy kicsit. Találj magadnak más hobbit amire fókuszálhatsz. Lehetőleg olyat ami nem kapcsolódik közvetlenül a gyerekhez. Csináljatok a szünet után egy megfigyelést, hogy a “valódi” ritmus és jelzés kiderüljön. Azután pedig aszerint bilizzetek. Inkább kevesebbet ajánld fel és legyen több tévesztés, mint túl sok felajánlás és biliszünet.

Életmód váltás – Érzelmi gubancok

Minden kissebb-nagyobb változás, életmódváltás a családban, kibillentheti az egyensúlyából a babád és ezt biliszünettel (is) kommunikálhatja felléd. Például ilyen lehet válás, munkahely elvesztése vagy munkábaállás, szülők közötti diszharmonia, túlórázás, bölcsi vagy ovi kezdés, tesó érkezése, stb.

Megoldás: Távolodj el a problémától és nézd meg messziről, érzelem mentesen. Nevezd meg pontosan miről is van szó. Ha lehetséges akkor old meg. Vagy ha nem lehet megoldani akkor old fel annyira, hogy a benned is és a babádban is normalizálódni tudjon a helyzet.

Életmód váltás – Környezeti változások

Minden tartós környezeti változás kibillentheti az egyensúlyából a babád és ezt biliszünettel (is) kommunikálhatja felléd. Például ilyen lehet az utazás, költözés, stb.

Megoldás: Alakíts ki hasonló környezetet, ajánld fel az általatok már megszokott időpontokban a bilit, hogy normalizálódni tudjon a helyzet.

IV. Kultúra hiánya

Az EC esetében és akár 2 éves kor alatt kezdő gyerekeknél előfordulhat, hogy pusztán a kultúra hiánya miatt sodródnak biliszünetbe.

Megoldások:

  • Lásson más gyerekeket (főleg nagyobb, de hasonló korúakat is), hogy a megfelelő helyre ürítenek
  • Vond be azokat akiket a gyerek gyakrabban lát és ismer. Szálljon be és segítsen aki csak tud. Így megoszlik bilizés körüli és a kapásokra irányuló “teher”, több szem többet lát. Illetve ha még biliztetetik is akkor az érdekessé, frissé teszi a baba számára az élményt.
  • Legyen a bilizés ugyanolyan átlagos mint bármi más. Kerüljön le a fókusz a babádról úgy általában és tedd az élet normál, rutinos részévé a vele való foglalkozást. Járjatok el otthonról társaságba, vagy csak hagyd, hogy az életkorának megfelelő felfedezéssel, kísérletezéssel, tanulással foglalatoskodjon.
  • Ha a csecsemők és kisgyerekek szobatisztasága kultúrális norma, akkor az nagyban hozzásegíti az EC gyakorlását és a tanulást, fejlődést is. Így a szülőnek is egyszerűbb. Az emberek nyitottak és átlagos dologként kezelik a jelenséget. Infrastruktúrálisan is jobban meg van támogatva.
    • Megoldás most: Ezt én úgy oldom meg, hogy úgy teszek mintha ez már így lenne 😀 és azóta sokan észre sem veszik, hogy mit csinálunk. Ha az én fejemben ez normális akkor valahogy belesimulunk a környezetbe. Aki mégis észreveszi általában az sem kérdez semmit. Ha mégis kérdez akkor pedig érdeklődő. Nekem pedig jól bejáratott válaszaim vannak.
  • A természeti népeknél a babák általában önálóan el tudják végezni a dolgukat kint amint megtanulnak mászni. Nem kell öltözködniük, egy bizonyos helységbe menniük és mindenféle dologra felülniük. Ez egybecseng az életkoruknak megfelelő önállósági igényükkel. Így nincs ami ellen lázadjanak.
    • Megoldás most: Ha jó az idő legyetek kint a szabadban pucér popóval egy bili társaságában. Vagy akár otthon is. Arra viszont figyelj, hogy a lakásban ne pisiljen random összevissza, ezzel ugyanis pont azt tanítod neki mint a pelusozás esetén, hogy nem lényeges mikor-hogyan és hova teszi. Olvasd el az EC Kúszó-Mászó babával és Totyogóval blogposztot.