Biliszünet

Ezt a posztot a Természetes Csecsemőhigiénia facebook csoportba írtam még annó, amikor láttam, hogy egyre több és több hasonló problémával küzdő anyuka ír be.

A biliszünet problémája a legtöbb gyereknél előfordul, a folyamat része. Érdemes tudni, hogy az állás-járás megkezdődése környékén (általában 9-14 hónap között) és a később a teljes önállósodás igényének felmerülésekor általában van egy nagyobb biliszünet. Amúgy is bármikor előfordulhat a dolog, ha az ő kis életében valami változás történik.

Szóval itt egy kis segítség:

Mi az a biliszünet?

Amikor a babád/gyereked visszautasítja a bilizést és több tévesztést/balesetet tapasztalsz hosszabb időn keresztül.

Lehetséges okok:

Fejlődés és betegség

Mentális vagy mozgásfejlődési mérföldkő, fogzás, betegség, növekedési ugrás, étel intolerancia vagy allergia, vagy "csak" a világ felfedezése jobban leköti a figyelmét

Határok tesztelése

Teszteli a saját határait (a tanulási folyamat része). Tudatosul benne hogy képes visszatartani és elengedni amikor csak neki tetszik, illetve hogy ez az ő döntése, hogy akár ne ürítsen egyáltalán.
A függetlenség, a képességek és a döntéshozatal akcióban!

Negatív energiák az EC körül

A gondozó energiája a bilizés körül (gyerek nyakán lógás, hiperfókuszálás, stressz vagy nyomás, szorongás vagy frusztráció), a babák megérzik ezt és sokszor szünetel reagálnak rá.

Életmód váltás

Nagy életmódváltás a családban: utazás, válás, költözés, munkahely elvesztése, szülői diszharmonia, túlórázás stb.

Kultúra hiánya

A nyugati babák ellenállhatnak minden különösebb ok nélkül is. Nézzük meg, hogy a természeti népeknél és ahol az EC kultúrális norma ott miért nincs bili szünet:
• Előttük van a példa, ahogy a nagyobb gyerekek (és hasonló korúak is) a megfelelő helyre ürítenek
• A csecsemő szobatisztasága kultúrális norma, így a tanulás be van ágyazva (és elvárt) a kultúrában - a szülőnek is egyszerűbb
• Segít az egész közösség - nyugaton általában 1-2 ember foglalkozik a csecsemővel - Így a biliztetést is sokféle ember végzi ami érdekessé, frissé teszi a baba számára az élményt.
• A babák nincsenek a figyelem középpontjában, hanem inkább az életkoruknak megfelelő tanulással foglalatoskodnak állandóan, így boldogabbak
• A természeti népeknél a babák általában önálóan el tudják végezni a dolgukat kint amint megtanulnak mászni. Ez támogatja az életkor szerinti önállóságukat, így nincs ami ellen lázadjanak.
• Nem kell megtanulniuk, hogyan kell a WC-t használni vagy ülni rajta, elég ha leguggolnak valahol kint. Nem ragadnak le ott, hogy kitalálják, hogyan kell önállóan használni egy furcsa eszközt.

Hogyan juss túl a biliszüneten

Fókuszálj a babáddal való kapcsolatotokra a bili helyett.

Fókuszálj a jelen pillanatra, és arra hogy az "itt és mostban" legyél boldog és elégedett szülő. Kapcsolódj!
"Amikor össze vagyunk hangolódva a babámmal, az EC természetes módon a helyére zökken. Amikor hiperfókuszálok az EC-re akkor nem vagyunk összehangolódva egyáltalán."

Lépj eggyet hátra.

Ajánlj fel kevesebb lehetőséget. Add az ő kezébe a stafétát (az ő ritmusa, jelzései alapján vidd).

Taníts új lépéseket

Taníts neki valamit a bilizéssel kapcsolatosan amit önállóan tud csinálni. Érezze magáénak a folyamatot.

Várd ki...

Egyszer ez is elmúlik... Folytasd a felajánlást amikor helyénvaló és a legnyilvánvalóbb. Általában néhány nap "akármicsoda okozta is" után a baby örömest jeleznek és/vagy térnek vissza a bilizéshez teljes erőbedobással... néha még jobban is ment előtte.

Zummolj ki és ne vedd magadra

Lehet, hogy valami egész egyszerűen nincs egyensúlyban. A babád ezzel a szünettel kommunikálja felléd ezt. Válaszd le magadról a problémát és nézd meg messziről, érzelem mentesen. Nevezd meg és old meg a problémát.

Maradj pozitív

Kerüld el a kényszerítést, a büntetést, a gyermeke felé irányuló haragot és az általános felháborodást. Ha úgy érzed, hogy ellepnek a negatív érzelmek, nyerdd vissza a nyugalmadat.

Kísérletezz

Különböző helyszínek, környezet, edények, pózok és hangok... lehet, hogy csak a babád preferenciája van változóban.

Vedd könnyedén

Semmi nyomás. Legyél gyengéd kívül-belül.
Ha frusztrál vedd észre es nyugodj le. Térj vissza az egyensúlyhoz és emlékezz a hosszútávú célra, a kapcsolódásra.

Nevess gyakran

Ez csak egy biliszünet 🙂
Jah... és hagyd abba a találat::baleset számolgatását

Kérj segítséget

Gyere el a Budapesti klubba, írj be a magyar facebook EC csoportba vagy ha budapesti vagy akkor a Budapesti EC csoportba.

... és ha minden kötél szakad:

Ha rettenetes a helyzet es semmi nem jön be indítsátok újra a rendszert:
1) 2 hét teljes szünet
2) Majd indítsátok újra az egészet. Kezdjétek a megfigyeléssel a dolgot és így tovább.

Szia Sári vagyok, két pici lány anyukája. 2017 július óta oktatom és terjesztem a Csecsemőkori Segített Szobatisztaságot (EC) és a Gyengéd Szobatisztaság módszerét. TÖBB INFÓ: http://pelenkatlanodj.com/itt-kezdd/rolam/