EC Újszülöttel és Csecsemővel (0-9 hó)

Ha megvolt a megfigyelés, és abból a számodra megfelelő mennyiségű info akkor az alapján EC-ztek.

Mikor kezdjem és milyen intenzitással?

Legjobb minnél hamarabb kezdeni, ha már eldöntötted, hogy belevágsz. Minnél hosszabb idő telik el annál biztosabb, hogy nem jelez ösztönösen a babád. Döntsd el, hogy teljes idős vagy részidős EC-t csináltok, vagy esetleg csak alkalmanként. Találd ki hogy nektek mi működik és ahoz viszont ragaszkodj! Legyél benne következetes. A babád tudni fogja, hogy akkor bilit kap, máskor meg nem, ezzel minden ok lesz 🙂 A "Mi az EC?" oldalon olvashatsz többet a rész és teljes idős EC-ről, illetve az újszülöttként vagy később kezdés előnyeiről, hátrányairól.

Mikor ajánljam fel neki a bilit?

A megfigyelés alatt leszűrt információk alapján:

  • Ha látod az ő jelzéseit és/vagy tudod, hogy akkor szokott neki kelleni és/vagy megérzed, hogy kell neki.
  • Ezen felül még vannak az általános időpontok amikor kb mindenkinek kell: ébredéskor, ha sokat ült valamiben (hordozó, autósülés, etetőszék, stb.), indulás előtt, érkezés után... stb.
  • Baleset esetén pelenkázáskor is érdemes felajánlani a bilit, legtöbbször van még ott valami.

Mit csináljak?

1. lépés: Tartsd/ültesd a babádat pucér popóval a nektek legmegfelelőbb alkalmatosság fölé (tál, bili, wc, csap... stb.) 2. lépés: A hangjelzést akkor használd amikor üríthet (egyszer elég)... illetve egy ideig változatlanul amikor látod, hogy épp ürít, hogy jól összekapcsolódjon. Légy türelmes, várd meg amíg ürít és amíg jelez, hogy készen van. 3. lépés: Mosd/töröld le a babádat, adj rá tiszta ruhát ha szükséges. 4. lépés: Takarítsd ki amibe ürített a babád. Amit érdemes tudni: Az anyatejes kaki-pisi kvázi steril, hozzátáplálás elkezdése után viszont már nem.

EC póz újszülött babáknak

Fontos, hogy a gerincük támogatást kapjon! Ugyanakkor egy guggoláshoz hasonló pózt hozzunk létre, ami segíti a zéklet ürítését. Kattints a számokra és nézz meg egy pár képet:

Bölcső pózban

Az alkarodra fektetve (1, 2, 3), mintha szoptatnád. Háta-feje feküdjön fel a karodra. Kezeddel fogd meg a combját (közvetlenül a térde felett) és húzd a hasához. https://www.instagram.com/p/Bo6_IXoFjj9/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Klasszikus EC pózban

Mintha “magzat pózban” lenne (1, 2, 3). Háta-feje támaszkodjon stabilan a te hasadnak-mellkasodnak. Kezeddel fogd meg a combját (közvetlenül a térde felett) és húzd a hasához.

A post shared by Kremer Sara (@pelenkatlanodj) on

Gyakorolj, kérdezz ha eltévedsz (pl. az EC-s Facebook csoportban). Ennyi 🙂