EC Lucával 0-3 hó

FIGYELEM! Ezt a bejegyzés nem mint hivatalos EC oktató írom, én így csináltam amikor még nem tudtam hogyan is kéne… azért egy könyvet elolvastam hozzá 😉 Ezt sima-mezei EC-s anyukaként írom, mint a mi tapasztalatunkat.

Amikor elkezdtük a természetes csecsemőhigiéniát Lucával akkor 1-2 hetes volt. Tulajdonképpen ő döntött úgy, hogy kezdjünk ? minden alkalommal amikor kibontottuk a pelusát odapisilt a pelenkázóra. Ő úgy döntött, hogy nem csinál a pelusába, én pedig úgy döntöttem, hogy a bili fölé tartom, hogy oda menjen ne pedig mindenfelé. Az eredmény megdöbbentő volt!
– Rövid idő alatt megtanult várni addig amíg a bili fölé nem raktuk, így tiszta maradt a pelusozó (csak arra kellett figyelni, hogy a popóján lévő kakit/pisit időben letöröljem és ne csöppenjen a pelusozóra).
– Csökkentek a kakit megelőző szenvedések
– Eltűnt a pelenka kiütés és vörösödés
– Sok izgágaság és sírás okára fényderült és megoldást adott

Megfigyelés

A megfigyelésről ITT olvashatsz bővebben. Én ekkor még nem tudtam, hogyan is kezdjek neki, hiába olvastam el az angol nyelvű könyvet. Végül pár nap után a pelus kiütés miatt “popó szellőztetésre” szántam rá magam ahol lehetőségem nyílt megfigyelni a babám.

Snappy kapoccsal ráraktam egy tetra pelenkát, így rögtön észrevettem, ha valami becsúszott. Észrevettem azt is, hogy különböző hangok és viselkedés előzi meg az ürítést, illetve, hogy milyen eseményekhez képest (alvás, evés) mikor következik be a dolog. Ez elég információ volt ahoz, hogy a legtöbb pisit és kakit elkapjuk.

A post shared by Sári Krémer (@yogacsaj) on

Jelek

Pisi jelek:

 • Előtte felsikkant vagy röviden felsír – olyan tipikus módon amit nem lehet eltéveszteni, így a pisiket a legegyszerűbb elkapni.

Kaki jelek:

 • Előtte a torkát köszörüli
 • Közben csücsörít és a nyelvét dugdossa ki

Kaki és pisi jel is:

 • Ki-be vette a cicit szopi közben
 • Kígyózás evés vagy alvás közben
 • Ébredéskor felsírás
 • Piciket pukizik – sajnos ezzel 1-2 csepp kaki vagy pisi is jön, így jól jön a kakifogó, mert csak azt kell így cserélni
 • Elkezdett ugrálni, majd szabályosan ki akart mászni-menekülni-szabadulni a kendőből, ha kellett neki.

Ha nem kapcsolunk:

Értetlenkedve néz és sírni kezd

Időzítés: általános időpontok és természetes ritmus

Azok az ürítési időpontok amiket mi a Luca által jelzetteken kívül használunk a következők:

Általános időpontok (amikor mindenkinek kell):

 • Ébredés után közvetlenül
 • Két mell között 😀 ez ebben az időszakban azt jelentette, hogy 20 percet volt az egyiken aztán 20 percet a másikon. Általában pont így az első 20 perc után jött  meg nála az ihlet, a második 20 perc végére pedig elaludt.
 • Indulás előtt, érkezés után
 • Kendőből ki-be vevés után. Bár a kendő esetén kaptam a legegyértelműbb jeleket, így inkább fordítva történt a dolog: ő szólt, hogy vegyem ki vagy becsinál.
 • Minden pelus cserekor = minden tévesztésnél (értsd baleset)
 • Fürdetés előtt és után
 • Este lefekvés előtt

Természetes ritmus

A természetes ritmust a Glow Baby telefonos alkalmazás segítségével követtem. Ez vizuálisan is és listaszerűen is jó képet ad a baba ürítési szokásairól. – Igazából ez nem volt valami tudatos EC lépés, inkább a szopikat szerettem volna követni vele, meg hogy van -e rendesen széklete Lucának. Aztán később amikor ritkultak az ürítések akkor jöttem rá, hogy ez másra is jó.

Szopi közben 20 perc után mindig van kaki, aztán a 3. hónapban már csak 3 kaki volt (reggel 7, 10 és este 6 körül). Pisi (egyre növekvő intervallumban) olyan 20-30 percenként volt étkezés után.

A post shared by Sári Krémer (@yogacsaj) on

A pelenka készlet

Mit hord otthon:

Első két hétben amíg nem EC-ztünk és amíg be nem gyógyult a köldökcsonk teljesen, addig papírpelenkát használtunk. Később is előfordult, hogy EC katasztrófa tört ki, vagy csak nagyon elfáradtam és 1-2 napra újra papírpelenkáztunk. Luca érzékeny bőre miatt azonban, az eredetileg mosható pelenkába vásárolt, Disana anyatejes kakifogó papírbetétet megfelelő méretre vágtuk és a pelusba tettük, hogy ne érintkezzen a papír pelussal. Később sokszor csak a korábban már említett “snappy kapoccsal ráraktam egy tetra pelenkát, így rögtön észrevettem, ha valami becsúszott” módszert használtuk.
Felsőnek egy alul felhajtott body, a lábain baby legs és zokni. Alatta az IKEA-ból beszerzett matracvédő negyede (igen összevágtam), felette takaró. Alváskor gyakran be is csavartam pólya szerűen a takaróba. Amikor a pelus kiütés elmúlt és már egész profik voltunk az EC-ben akkor otthon egy laza mosható pelenka külsőt adtam rá egy betét méretűre összehajtott tetrával, egy méretre szabdalt (legolcsóbb) IKEA-s polár takaróból rögtönzött szárazontartóval amire egy (csak pisis) kimosott DM-es Babylove sensitive popsitörlő került kakifogónak. Így egyszerűbb volt, mert nem nedvesítette át a body-t ami rajta volt és a kendőt sem – ugyanakkor a laza külső engedte, hogy egyszerűen ellenőrizzem, hogy mi a helyzet a pelusban, illetve jól is szellőzött, biztosítva ezzel, hogy ne legyen újra pelenkakiütés.
Luca ebben az időszakban szinte minden ürítés előtt egy csöppnyi kakit odapukizott a pelusra (tényleg csak egy ujjhegynyit), hasznos volt ez a többrétegűség mert így csak a kakifogót, vagy a kakifogót és a szárazontartót kellett csak cserélni, a tetrát nem. Ha házon kívülre mentünk akkor egy passzentosabb, atombiztos külsővel és profi betéttel mentünk. Itt a cél az volt, hogy ne ázzunk át. Részletesen ITT találod, hogy milyen pelusokat és hogyan használtunk.

A post shared by Kremer Sara (@pelenkatlanodj) on

Mit hord házon kívül:

Passzentos, atombiztos külső
Belülre: betét + szárazontartó + kakifogó Általában 6 db belső szettel indultunk el.
Első utunk 7 hetes korában egy kb 1,5-2 órás kiruccanás volt (utazással, ott tartózkodással együtt). A betétek nagy részét el is használtuk talán.

Ruházat

A ruházat alapvető fontosságú egy EC-s babánál. Szempont a gyors és  egyszerű hozzáférés, hogy ellenőrizni tudd száraz -e a pela és, hogy gyorsan fel tudd ajánlani a bilit ha arról van szó. A kezdetekben (szeptember eleje) nyári meleg volt. Egyszál pelusban és egy felsőben elvolt Luca.
Aztán bejött a hideg és gondban voltam. Luca ha csomagoltuk ki-be ordított. Gondolom a hőmérséklet különbség és az öltöztetés sem tetszett neki. Az egybe kezeslábasok voltak a legbonyolultabbak.
Egy ideig működött a “body + babylegs + zokni” kombináció, de aztán még hidegebb lett. Végül ami praktikusnak bizonyult a tél folyamán:
Kimono stílusú hosszúujjú body + zokni + kívülre lábfejes gatya + elöl zipzáras pulcsi

Mibe ürít és hol?

FIGYELEM! Az itt említett  IKEÁ-s kivehető belű bili nagyon magas, csak 3-4 éves gyerekekre van szabva. Babádnak válassz olyan megoldást ami biztosítja az ürítéshez anatómiailag megfelelő guggoló pózt.

A helyszín a pelenkázó. A pelenkázón is ott van az IKEA-ból beszerzett matracvédő negyede (igen összevágtam), mert valahogy mindig úgy veszem le a biliről, hogy nem tudom egyből megtörölni és 1 csepp a pelusozóra megy… illetve itt még voltak balesetek is, ha nem figyeltem, hogy még egy adag jön 1 percel később pl. Edényként eleinte egy kicsi kék konyhai műanyag tálat használtuk.
Később az IKEÁ-s kivehető belű bili belső részét használtuk úgy mint egy ázsiai bilit.

A post shared by Kremer Sara (@pelenkatlanodj) on

Szoptatás közben hogyan?!

Ez mindig nagy kérdés az EC-ző anyukák körében 🙂 A szoptatás/cumiztatás közbeni EC opcionális, ennek fényében egy korábbi blog bejegyzésemben ITT találsz infót a különböző lehetőségekről. Amit mi csináltunk az pedig itt olvasható: “Szopi előtt vedd le a pelust és tegyél be egy tetrát/prefoldot hosszában összehajtva a lába köze, alá egy vízhatlan lepedőt az öledbe, fölé takarót, hogy ne fázzon. Tedd a bilit, törlőt, szükséges dolgokat a kezedügyébe
Általaban ki-be veszik a cicit, picit pukiznak, vonaglanak mielőtt jön a kaki/pisi. Akkor vedd le a ciciről és a tedd a bili fölé, ha végeztetek és igényli akkor folytassátok a szopit.”

Éjszakai EC

Luca otthon született. Születése után az ágyban pihentünk meg és aztán mindvégig így is maradtunk ami az alvást illeti. Napközben ha dolgom volt és nem heverészhettem az ágyban akkor a babakocsi mózesében aludt.

Az elején EC-ztünk éjszaka is, mert amúgy is cseréltem neki pelust az érzékeny bőre miatt is. Ekkor a bilit is felajánlottam. Ez így ment addig amíg éjszaka még kakilt is. 5 hetes korában kijött házhoz hordozási tanácsadó, Réka – aki egyben szoptatási tanácsadó is és 4 gyerek anyukája.
Nappal volt persze 🙂 de Luca aludt egyet miközben én tanultam batyut kötni egy műbabával. Elkezdett mozgolódni. Réka mondta, ha nem nem várom meg amíg teljesen megébred, hanem gyorsan mellre teszem, akkor még alszik egy kicsit. Több sem kellett 😀 kapott még tejcsit és aludt is. Innentől kezdve végig aludtuk az éjszakákat és a szopikat is.

Tehát 6 hetes korában már éjszaka csak etettem, kb. fel sem ébredtünk rá (ő elkezdett félálomban keresni, én félálomban rátettem a mellemre) és attól kezdve reggel 5-6 között (nyári időszámítás szerint 6-7) kel és akkor van az első órási mennyiségű pisi és/vagy kaki is… az éjszakai meg a pelusban landolt.

Házon kívül

Mivel Luca őszi baba ezért kint szabadtéren egészen tavaszig nem EC-ztünk. Eleinte torkaszakadtából ordított és ki akart szabadulni a kendőből ha az utcán ürítenie kellett. Később már tudta, hogy nem fogok rá reagálni ezért csak fészkelődött és tartotta amíg tudta, majd a pelusba ment az adag.

Általában WC vagy csap fölé tartottam (kávézó, művház, bevásárló központ). A legjobb a baba-mama szoba és a mozgássérült WC volt erre a célra. Liliputi pelenkázó alátéttel mentünk mindenhova, azt terítettem a pelenkázóra vagy egyszerűen  a földre.

A post shared by Sári Krémer (@yogacsaj) on