EC Lucával 4-6 hó

FIGYELEM! Ezt a bejegyzés nem mint hivatalos EC oktató írom, én így csináltam amikor még nem tudtam hogyan is kéne… azért egy könyvet elolvastam hozzá 😉 Ezt sima-mezei EC-s anyukaként írom, mint a mi tapasztalatunkat.

Amikor elkezdtük a természetes csecsemőhigiéniát Lucával akkor 1-2 hetes volt. Ez a bejegyzés az EC Lucával 0-3 hó folytatása.

Sikerek és nehézségek

4. hónap: nagy váltás

Mint mindenben az EC-ben is nagy változás következett be:
Innentől kezdve minden kaki a biliben landolt… igaz csak 1-2 kaki volt naponta.

Én pedig kezdek rálazulni a dologra. Jobban bízok magunkban, az ő tudatosságában (ha azt jelzi nem kell neki akkor valóban nem kell), az én megérzéseimben (különbséget téve a bili-paranoia és az intuició között). Nem rohangászok vele olyan gyakran a bilihez, hiszen nem is kell neki már olyan sokszor.

5. hónap: mint a mesében

Az 5. hónapban olyan ügyesek voltunk (Luca tudatos jelzései, összehangolódás), hogy napi 1-4 koszos pelával megúsztuk, és volt 3-három napunk is ami ugyanazzal pelussal kezdődött és végződött. Nulla tévesztés 🙂 Juhuuu

6. hónap: teljes káosz

Teljes katasztrófa, semmi jel, kaotikus , belőhetlen idősávok – kivéve a kaki 🙂 az változatlanul a bilibe landol.
Ezután elkezdett kúszni és 2 foga is kinőtt.

Megfigyelés

A megfigyelésről ITT olvashatsz bővebben. Én ekkor még nem tudtam, hogyan is kell “rendesen” EC-zni, hiába olvastam el az angol nyelvű könyvet. Ebben az időszakban nem csináltam “tudatosan” megfigyelést.

A természetes ritmust továbbra is a Glow Baby telefonos alkalmazás segítségével követtem. De változatlanul elsősorban nem az EC miatt. Aztán amikor 6 hós korában totális káosz lett az ürítése akkor már tudatosan ebbe jegyzeteltem az időpontokat, hogy hátha találok valami mintázatot, valami rendszert, a természetes ritmusát. – Már csak azért is, mert ekkoriban kezdtem el az EC tanfolyamot is. Megfigyelésre továbbra is tetra pelenkát használtam snappy kapoccsal.
Itt a képen épp penka övvel kísérletezünk, de az nem jött be.

Jelek

Pisi jelek:

 • Nincs külön pisijel 🙁

Kaki jelek:

 • Kígyózás ébredés előtt
 • Ébredéskor amikor a hátára fordítottam vigyázzállásba feszítette magát és nyögdécselt hogy húzzak bele

Kaki és pisi jel is 4-5 hónaposan:

 • A jelzésünkből (pipi-kaka) a P betűt próbálgatta. De ez sajna csak 2-3 hétig tartott 4 hós korában
 • Távolba révedés, játék közben hírtelen vált át: játszik-játszik-réveeeed
 • Szinten játék közben hírtelen váltás: valamelyik játékra való nagy koncentrálás, kezébe fogta és beszélt hozzá “mmm-mmm-mmm”
 • Pelenkázó felé néz vágyakozva aztán rám

Születésétől kezdve változatlanul jelen lévő jelek amik kicsit kevésbé látványosan, de ugyanúgy jelen vannak:

 • Ki-be vette a cicit szopi közben
 • Kígyózás evés vagy alvás közben
 • Ébredéskor felsírás
 • Piciket pukizik
 • Ficergett, majd szabályosan ki akart mászni-menekülni-szabadulni a kendőből, ha kellett neki.

Ha nem kapcsolunk:

Nem zavartatja magát és bepisil-kakil…

Időzítés: általános időpontok és természetes ritmus

Azok az ürítési időpontok amiket mi a Luca által jelzetteken kívül használunk a következők:

Általános időpontok (amikor mindenkinek kell):

 • Ébredés után közvetlenül
 • Indulás előtt, érkezés után
 • A szopik max 10 percesek, majd 4 percre rövidülnek a 6. hó végére, ezért a 2 mell közötti pisi elmarad. Közvetlenül utána azonban gyakran előfordul egy pisi.
 • Kendőből ki-be vevés után. Bár a kendő esetén kaptam a legegyértelműbb jeleket, így inkább fordítva történt a dolog: ő szólt, hogy vegyem ki vagy becsinál.
 • Minden pelus cserekor = minden tévesztésnél (értsd baleset)
 • Fürdetés előtt
 • Este közvetlenül lefekvés előtt, mielőtt felkerül rá az éjszakai pelus

Természetes ritmus

A természetes ritmust a Glow Baby telefonos alkalmazás segítségével követtem. Ez vizuálisan is és listaszerűen is jó képet ad a baba ürítési szokásairól. – Igazából ez nem volt valami tudatos EC lépés, inkább a szopikat szerettem volna követni vele, meg hogy van -e rendesen széklete Lucának. Aztán később amikor ritkultak az ürítések akkor jöttem rá, hogy ez másra is jó.

A 4. hónapban már csak 2 kaki volt (reggel 8-9 és délután 3-4 körül). Pisi (egyre növekvő intervallumban) olyan 30 percenként volt étkezés után. Sorozatban jöttek (3-4 egymás utánm 30 percenként) és dálután volt, hogy akár 2 óra is kimaradt 2 sorozat között.

She thinks: ‘What are you actually doing with me?’ I guess sometimes she is just not into yoga 🙂 #4montholdbaby #babyyoga #postnatalyoga A post shared by Sári Krémer (@yogacsaj) on

A pelenka készlet

Mit hord otthon:

0-3 hós korában kialakított készletet, tovább használtuk. Volt amit kinőttünk persze és volt ami jött újonan.

Eleinte ugyanúgy használtuk ahogy 3 hós korában: Otthon egy laza mosható pelenka külsőt adtam rá tetrával vagy valamilyen betéttel, egy méretre szabdalt (legolcsóbb) IKEA-s polár takaróból rögtönzött szárazontartóval amire egy (csak pisis) kimosott DM-es Babylove sensitive popsitörlő került kakifogónak.

A laza külső engedte, hogy egyszerűen ellenőrizzem, hogy mi a helyzet a pelusban, illetve jól is szellőzött, biztosítva ezzel, hogy ne legyen újra pelenkakiütés. Egy ideig még hasznos volt ez a többrétegűség mert így csak a kakifogót, vagy a kakifogót és a szárazontartót kellett csak cserélni, a tetrát nem.
A 4. hónaptól kezdve azonban nem volt kaki tévesztésünk (értsd minden a bilibe ment) így a kakifogótól lassan megszabadultunk. Aztán a pukival jövő kis csöpp kaki is megszünt így a szárazontartó is megszűnt.

FIGYELEM! ha csak szárazontartót használsz a babád nem érzi a nedvességet, így felhagyhat a jelzéssel!

Mit hord házonkívül:

Ha házon kívülre mentünk akkor eleinte egy passzentosabb, atombiztos külsővel és szénszálas betéttel mentünk. Itt a cél az volt, hogy ne ázzunk át.

Később Lucával egyre ügyesebbek lettünk. 4 hónaposan már 30 percig tudta tartani (az ajtóban szólt, hogy kell neki, de fullra fel voltunk öltözve, így nem fordultam már vissza, amikor fél óra úlva megérkeztünk akkor száraz volt a pelusa és óriásit pisilt) és kakibiztos volt a kiscsaj (tehát nem lett foltos a pela). Az 4-5. hónap környékén időszerűnek láttam, hogy csónakos pelusra, G diapers-re váltsunk.

A G egy nagyon jól szellőző pelenka külső, annyira, hogy ha sok pisi megy bele akkor nyirkos lesz kívül (tehát észreveszed). A betétje pedig szuper vékony és a külső fazonja miatt kis csomagot csinál, jó választás egy épp mozogni készülő babának. A batét egyik oldala polár (ha tudtam, hogy nem tudom elvinni wc-re és cserélni sem akkor azt az oldalát raktam be (sajnos valamiért ez az oldal egy idő után vízlepergető lett). A másik oldala pedig pamut-kender amin szuperül érzi a baba a nedvességet mégis sokat bír. Általában 6 db később 4 db betéttel indultunk el.
Eleinte fél majd akár teljes napos (10:00-17:00 között) kiruccanásaink voltak. A betéteket volt, hogy elhasználtuk teljesen, de volt, hogy ugyanazzal tértünk haza.

Részletesen a 0-6 hós készletet és amiket kipróbáltunk ITT találod, hogy milyen pelusokat és hogyan használtunk – a nagy részét használtuk még ebben az időszakban is.

Csendélet 🙂 still life #momlife #6montholdbaby #babycarrying #caboodxgo A post shared by Sári Krémer (@yogacsaj) on

Mibe ürít és hol?

FIGYELEM! Az itt említett  IKEÁ-s kivehető belű bili nagyon magas, csak 3-4 éves gyerekekre van szabva. Babádnak válassz olyan megoldást ami biztosítja az ürítéshez anatómiailag megfelelő guggoló pózt.

Változó… folyamatosan kísérleteztünk.

4. hó

Edény: Az IKEÁ-s kivehető belű bili belső részét használtuk úgy mint egy ázsiai bilit. Lucát jól bele lehetett ültetni klasszikus EC pózban. A feneke és az alsó háti szakasza a bilinek támaszkodott, a háta a hasamnak, a térdei alatt pedig fogtam. Nehéz volt már tartani.
Házonkívül: csap vagy wc fölé tartva.

Helyszín: A pelenkázón változatlanul ott van az IKEA-ból beszerzett matracvédő negyede (igen összevágtam), mert valahogy mindig úgy veszem le a biliről, hogy nem tudom egyből megtörölni és 1 csepp a pelusozóra megy.

5. hó

Ellenállás miatt váltottunk.Edény: A bilibelső visszakerült a bilibe. Luca bilin ült velem szemben és a hóna alatt fogtam.
Házonkívül: csap vagy wc fölé tartva.

Helyszín: A pelusozó mellett. Ott vetkőztettem és aztán ráemeltem a bilire ami a földön volt.

6. hó

Újabb ellenállás…Edény: A WC 🙂 mögé ültem a nagy wc-re, őt pedig magam elé ültettem úgy, hogy tartottam is őt egyben.
Házonkívül ugyanígy, vagy sok helyen (bababarát helyek) volt wc szűkítő is és azt imádta.

Helyszín: Öltözés vetkőzés a pelusozón.

Éjszakai EC

Nincs 🙂 csak aludtunk és szopiztunk, kb. fel sem ébredtünk rá (ő elkezdett félálomban keresni, én félálomban rátettem a mellemre)
Reggel 5-6 között (nyári időszámítás szerint 6-7) kel és akkor van az első órási mennyiségű pisi és/vagy kaki is… az éjszakai meg a pelusban landolt.

Házon kívül

Mivel Luca őszi baba ezért kint szabadtéren egészen tavaszig nem EC-ztünk. A kendőben, ha az utcán ürítenie kellett, már csak fészkelődött és tartotta amíg tudta, 99%-ban száraz pelussal érkeztünk. Már megszokta, hogy amint megérkezünk kiveszem és kap lehetőséget.Edény: Lásd fentebb a “Mibe ürít és hol?” résznél.
Általában WC vagy csap fölé tartottam (kávézó, művház, bevásárló központ).
Bababarát helyeken a WC szűkítőt preferálja. Helyszín: A legjobb a baba-mama szoba és a mozgássérült WC volt erre a célra.
4. hónapban még a Liliputi pelenkázó alátéttel mentünk mindenhova, azt terítettem a pelenkázóra vagy egyszerűen  a földre.
5. hótól ha nem volt pelusozó akkor a WC-re ülve, az ölembe fektetve öltöztettem-vetkőztettem, vagy ahol közel volt a WC ott megcsináltam ott ahol ültünk és pucér popóval vittem a WC-re.

Look a ball! #5montholdbaby #momlife A post shared by Sári Krémer (@yogacsaj) on