Higiénikus -e a babát a WC fölé tartani?

Nemrég a TV2 csinált velem, Cookyval és Dr. Tausz István gyerekorvossal egy riportot. Itt most a következőre szeretnék reagálni:

“Most akkor kint van a kis feneke a wc fölött, az se biztos, hogy túl egészséges neki. A baktériumok miatt…”

Cooky

Megkérdeztem néhány szakembert, hogy ők mit gondolnak az itt felvetett érvekről.

 • Bielik Hanga: Gyermekpszichológus, ápoló asszisztens, egy EC-s kislány anyukája.
 • Gasparovszky Beáta: Háziorvos, egy EC-s kisfiú anyukája.
 • Kürti Zsuzsanna: Orvos, EC-s anyuka

Álljon itt ismét elsőként Beáta válasza, amit már a Higiénikus -e az EC? blogposztból ismerhettek:

A baktériumok nem “repkednek” ki a wc-ből. Ha az ember a gyereknek saját wc deszkát használ (a szűkítő az), azt kellően tisztán tartja, és a wc-t úgy húzza le, hogy a gyerek már nincs felette, a fertőzéseknek semmilyen extra kockázata nincs. Sőt, a pelenkában pangó széklet, vizelet jóval nagyobb fertőzés rizikót rejt magában.

Beáta
Háziorvos, egy EC-s kisfiú anyukája

Az EC-s anyukák első reakciója:

Ha ennyire nem higiénikus a WC akkor…

 • “Nem is értem! Akkor mi felnőttek hogy merünk wc-re ülni? 😊”
 • “Miért ül mindenki WC-re, ahelyett, hogy sterill pelenkába sz*na? 😀”
 • “A higiénia problémát azért nem értem, mert ennyi erővel magamat is pelenkáznom kéne, ha ilyen komoly lenne a fertőzésveszély a vécéknél…”

Miért higienikusabb az EC mint a pelus:

 • “Aki 3 órán át hagyja a kakis pelusban a gyereket, az mitől jobb? 😀”
 • “Sokkal sokkkkkkal higiénikusabb ez így, mint hagyni ülni a pisijében-kakijában és én még olyanról nem hallottam, hogy valaki a wc feletti levegőtől kapjon bármilyen betegséget 🤣 . “
 • “Rögtön jön is a kérdésem, hogy a saját vizeletében, székletében csücsülés nem fenyeget baktériumokkal? Ha jól tudom, a kizárólag anyatejes baba kakija steril, de ez nem jelenti azt, hogy egészséges lenne abban lennie egy babának.”

Ez az egész csak egy vicc lehet, ő sem gondolhatta komolyan:

 • “Egyébként lelki szemeim előtt látom, ahogy a WC fölé tartott, guggoló gyermek fenekére hogy ugrálnak a baktériumok. 🤣”
 • “Akkora butaság amit mondott, hogy arra reagálni se tudok. 🤦‍♀️”
 • “Cooky… istenem, ez a mondat…😵”

Jó tanácsok: Rendszeresen fertőtleníteni kell (ezt is), vagy mást használni

A csecsemőt nem ültetjük! EC pózban tartjuk valami fölé.

 • “A wc-ben élő baktériumokat én nem érzem tényleges veszélynek 😀 , vagy csak patyolattiszta (pl. otthoni) wc-re ültetem rá, vagy nem ültetem rá, csak fölé tartom. Maximálisan higiénikus.”
 • “Azért egy normál otthoni WC elég tiszta, meg amúgy sem érintkezik vele a gyerek közvetlenül.”

És nem árt takarítani a WC-t. Igaz a tisztán anyatejes kaki és pisi steril, de a tápszeres vagy hozzátáplált már nem.

Fölötte tartom, nem rakom rá vagy bele, a bacik meg nem repülnek oda. Ha ódzkodik a wc-től (én pl nem tudtam oda tartani mert fáj a derekam), használhat bilit is.
Otthoni wc esetén pedig csak rajta múlik, mennyire tiszta a mosdó.

Kürti Zsuzsanna,
Orvos, EC-s anyuka

Ha a WC nem jön be akkor használhatsz más eszközt:

 • “Én bilit használok. A bilit nyilván fertőtlenítem minden alkalom után, esélyt sem adok a baciknak.”
 • “Akár csap fölé is tarthatja 🤷🏻‍♀️aztán azt is rendszeresen fertőtleníteni kell.”
 • Az ázsiai bili, normál bili, WC szűkítő és csap mellett még ott van a lavor, csak erre a célra használt kis konyhai keverőtál, zuhanytálca, kád… sőtt akinek van gusztusa még a mosogató is. Ez utóbbi már nekem is sok. Bár fertőtleníteni mindent lehet és kell is.

Azért van az a hely ahol nem ajánlja fel az ember a pisilési lehetőséget

Zsuzsanna: Baktériumok bárhol vannak, ez így nem komoly érv. Egy kórházi köz-wc-be biztos nem vinnék be egy pici babát, mert ott nagyon sok a rezisztens kórokozó. Az aluljáróban szintén nem pisiltetnék.

A higiéniàra azt tudom mondani, hogy sokkal több baktérium éri őt, amikor a játszótéren/utcán/tömegközelekedésen/bevásárlókocsin/stb megfog valamit, aztán a szájába veszi a kezét. Vagy tovább megyek, ha “idegenektől” (érts nem otthoni anya-apa baci) puszit kap. Amíg pedig valahol a wc fölé van emelve az általàban csak kb. 1 perc és nem is ér hozzá.

Egy EC-s anyuka

Hanga: Egy nyilvános WC-ben én se tennék semmi esetre sem a WC fölé egy csecsemőt, de ilyen esetekre is számos lehetőség létezik.
És azért egy WC fölé tartott gyerekre nem ugrálnak csak úgy oda a bacik… Engem jobban zavar az a tény, hogy sokan úgy húzzák le a WC-t, hogy nyitva van a teteje, nah olyankor a WC körül van szép kis élővilág.

A WC és a felette repkedő bacikra azt, hogy már megállapították tényként, hogy a wc-nk tisztább mint pl. a telefonunk, amit nap mint nap fogdosunk, esetleg a gyerek kezébe is adjuk, mert a WC csészét locsolod domestossal, de a példánál maradva telefon érintés után nem mosol kezet és nem is fertőtlenítgeted, főleg nem olyan masszívan.

Egy EC-s anyuka