Higiénikus -e az EC?

Nemrég a TV2 csinált velem, Cookyval és Dr. Tausz István gyerekorvossal egy riportot. Itt most a következőre szeretnék reagálni:

“Most akkor kint van a kis feneke a wc fölött, az se biztos, hogy túl egészséges neki. A baktériumok miatt…”

Cooky

Megkérdeztem néhány szakembert, hogy ők mit gondolnak az itt felvetett érvekről.

  • Bielik Hanga: Gyermekpszichológus, ápoló asszisztens, egy EC-s kislány anyukája.
  • Gasparovszky Beáta: Háziorvos, egy EC-s kisfiú anyukája.
  • Dancs Kitty: Gyermekgyógyász rezidens, EC-s anyuka
  • Kürti Zsuzsanna: Gasztroenterológus, EC-s anyuka
  • Kata: Orvos, egy EC-s kisfiú anyukája.

És megkérdeztem az egész EC • Természetes Csecsemőhigiénia • 0-18 hó Facebook csoportot is. Náluk nem fogok neveket kiírni, csak annyit, hogy “egy EC-s anyuka”.

Cooky WC-vel kapcsolatos felvetését rövidre is zárom Beáta válaszával:

A baktériumok nem “repkednek” ki a wc-ből. Ha az ember a gyereknek saját wc deszkát használ (a szűkítő az), azt kellően tisztán tartja, és a wc-t úgy húzza le, hogy a gyerek már nincs felette, a fertőzéseknek semmilyen extra kockázata nincs. Sőt, a pelenkában pangó széklet, vizelet jóval nagyobb fertőzés rizikót rejt magában.

Beáta
Háziorvos, egy EC-s kisfiú anyukája

Még mielőtt bárki megkérdezné 🙂 A babát bármi fölé oda lehet tartani: legyen az csap, wc, ázsiai bili, normál bili, csak erre a célra használt konyhai keverőtál, lavor, vagy ne adj isten a mosogató tálca. Na ez utóbbi már nekem is sok, eddig csak amerikai EC-s videókon láttam ilyet. Ez mindenkinek a saját egyéni döntése, hogy hova tartja a gyerekét, illetve milyen sűrűn és mivel fertőtleníti azt.
Lényeg a lényeg a tisztán anyatejes kaki steril, a tápszeres vagy hozzátáplált már nem. Minden esetre az eszközöket természetesen ajánlott rendszeresen tisztítani és higiénikusan tartani.

Miért hívjuk az EC-t magyarul Természetes Csecsemőhigiéniának?

Ahogy a neve is mutatja az EC sokkal higiénikusabban tartja a babát mint bármilyen más megoldás. Beszéljenek itt helyettem az anyukák:

Az EC egyértelműen higiénikusabb megoldás, hiszen nem vagy legalábbis ritkábban érintkezik a baba bőre az ürülékével.

Egy EC-s anyuka

Zsuzsanna: Amint belekezd az ember az EC-be, rájön, hogy mennyivel higienikusabb mint a pelus. A baba nem ül az ürülékében, a szülőnek nem kell a nedves popsitörlővel lehamoznia a székletet a baba fenekéről. Hisz az EC-vel csak annyira lesz székletes a baba, mint egy tetszőleges ember a wc-n; egy pillanat alatt leöblithető/kitörölhető, a csap/bili kiöblítése sem kihívás higiéniai szempontból (én amúgy vízzel higított flóraszeptes spricnit használok a bili vagy régebben a mosdó fertötlenítésére).

Mi azért kezdtük el az EC-t, mert nem tartottam higienikusnak, hogy szétkenődik a széklet a gyerek nemiszervén.

Egy EC-s anyuka

Szintén EC-s anyuka a következőket írta a higiéniával kapcsolatosan: “Amikor valaki elszörnyed a mosipelus vagy az EC hallatán, akkor mindig az a válaszom, hogy az első évében kevesebb, mint fél tubus popsikrémet használtunk, sose volt piros a feneke és semmilyen fertőzése nem volt. Ez általában elgondolkoztatja az embereket, mert az az elterjedt, hogy rutinból popsikrémeznek a pelenkacserénél és iszonyatos vörösödésekkel küszködnek a babáknál és kapnak rá különböző krémeket az orvostól.”

Milyen higienia hiányából fakadó problémákon segíthet az EC?

Sok esetben pont az EC az ami gyógyulás útját biztosítja.
A nagyobbik lánykámmal én is azért vágtam bele az EC-be a tervezettnél hamarabb, mert annnnnnyira pelenkakiütéses lett, hogy gyakorlatilag egész nap szellőztetni kellett. És akkor már az ember jobb ha valamiben felfogja a kakit és a pisit. Egy másik anyuka így ír a pelenkakiütéssel kapcsolatosan:

Mi higéniai okok miatt keztük el elsősorban. Olyan pelenkakiütése volt a lányomnak, hogy már véres kis sebek is voltak rajta. Ezért döbtöttem úgy, hogy leveszem róla a pelust. Nekünk ennél jobb megoldás szerintem nem is lehetett volna a bőre gyönyörő lett 3 hét alatt.

Egy EC-s anyuka

Kata: A kisfiamnak 2 évesen fitymagyulladás elkerülése érdekében a doki javasolta, hogy legyen minél többet pelus nélkül. Azt mondta, ha műtét lesz szükséges, szobatisztán kell belevágni. Ezért vágtunk bele az EC-be.

Kitty: Az én kisfiamnak a kaki kimarta a fenekét (Jaquet dermatitis) és bármilyen krém, sűrű pelenkacsere mellett a gyakori anyatejes kaki folyamatosan irritálta, csak az E.C. segített.

Lány lévén szeretném a hugyúti fertőzés lehetőségét elkerülni… akadnak gyakran pelusozós lányos anyukák, akik arról számolnak be, hogy komoly fertőzés adódott.

Egy EC-s anyuka

És persze az EC-be akkor is érdemes belekezdeni, ha a baba teljesen egészséges. A kissebbik lányom bőre nem annyira érzékeny, de a fogzós kaki-pisi azért neki is kipirosítja a bőrét, még úgy is, hogy majdnem minden a bilibe megy.

EC-től csak még higiénikusabb lett minden. Egyáltalán nem piros/pöttyös a pelus alatt a bőre (igaz előtte is ritkán, de olykor pöttyös volt a feneke, kukija (mert előre érkezett mindig a 💩).

Egy EC-s anyuka

Zsuzsanna: Bár hasfájás miatt kezdtük el végül az EC-t, számomra a legvonzóbb mégis az volt benne, hogy nem ül a gyermek a székletében. Szerintem egyértelműen higienikusabb az EC, de ezt akkor érzi át az ember igazán, amikor kipróbálja.

Nem a higiénia volt az első ok, de nem bántuk meg, sose volt gondunk bacikkal vagy pirosodással, ha bilibe kakilt.

Egy EC-s anyuka

Mi az a hely amitől valóban érdemes megóvni a babát, mert nem higiénikus?

Hanga: Az otthoni WC, ha rendszeresen tisztán van tartva, kevesebb kórokozót tartalmaz, mint egy ember mobiltelefonja (amit egyébként gyakran oda is adnak a kisgyerek kezébe), vagy esetleg a bevásárlókocsik, amibe beültetik a gyereket, amint ülni tud (és nem kevés gyereket láttam, hogy rágcsálja a fogantyúját).

Zsuzsanna: Baktériumok bárhol vannak, amit Cooky mond így nem komoly érv. Egy kórházi köz-wc-be biztos nem vinnék be egy pici babát, mert ott nagyon sok a rezisztens kórokozó. Az aluljáróban szintén nem pisiltetnék.

Hanga: Egy nyilvános WC-ben én se tennék semmi esetre sem a WC fölé egy csecsemőt, de ilyen esetekre is számos lehetőség létezik.
Engem jobban zavar az a tény, hogy sokan úgy húzzák le a WC-t, hogy nyitva van a teteje, nah olyankor a WC körül van szép kis élővilág.

Jó -e ha sterilen tartunk egy csecsemőt?

Hanga: Vannak az úgynevezett ‘saját baktériumok’, amik egy egészséges életvitelű családban a szülők-testvérek szervezetében vannak, megtalálhatóak a baba szervezetében is, hiszen azok között fejlődik ki a kis teste, azok megtalálhatóak az otthoni környezetben.

Zsuzsanna: Egy normális immunrendszerű gyermeket nem kell sterilen tartani, az hosszabb távon pont hogy árt az immunrendszernek. Egy átlag családban átlagos higiénia mellett, ha nincs a családban fertőző beteg, nem kell extra higiéniát alkalmazni a gyerek miatt.

Zsuzsival értek egyet, és nem jó ez a túlzott sterilitás szerintem. Nyilván vannak esetek amikor kell, de az nagyon ritka. Kakis pelenkában ülni sokkal rosszabb szerintem, mellesleg lányoknál ha bilibe megy akkor ugye esély sincs hogy húgycsőbe, hüvelybe kerüljön a kaki.

Egy EC-s anyuka

Zárszónak

Álljanak itt egy értetlenkedő EC-s anyuka szavai:

Nem is értem a kérdést! Mivel lenne higiénikusabb kakiban, pisiben ülnie a gyereknek, mint tiszta ruhában?
A bili meg minden gyerek életében előbb vagy utóbb megjelenik, miért lenne ez higiéniai probléma egy csecsemőnél?

Egy EC-s anyuka