Hogyan lehet kutyával EC-zni?

Nemrég a TV2 csinált velem, Cookyval és Dr. Tausz István gyerekorvossal egy riportot. Itt most a következőre szeretnék reagálni.

“Valóban kialakul egy feltételes reflex. Az edény odatevése után a baba oda fog pisilni. De ez nem tudatos szobatisztaság, ugyanis egy kutyust is meg tudunk tanítani feltételes reflexre, hogyha kivisszük az utcára akkor pisilni fog. De ha ez a feltételes reflex rögzül akkor később akár rosszabbul alakulhat ki a szobatisztaság.”

Dr. Tausz István, Gyerekorvos

Akinek van kutyája az mindenféle előképzettség nélkül is megmondhatja, hogy a kutyája nem reflexből pisil kint a házon kívül. Ezért külön köszönöm a doktorúrnak, hogy saját maga tette ellentmondásossá a kijelentését.

Megkérdeztem két szakembert, Hangát és Beátát, hogy ők mit gondolnak az itt felvetett érvekről.

  • Bielik Hanga: Gyermekpszichológus és saját maga által tanított terápiás kutyus boldog tulajdonosa, egy EC-s kislány anyukája.
  • Gasparovszky Beáta: háziorvos és kutya oktató (avagy kutyakiképző), egy EC-s kisfiú anyukája. 8 éve foglalkozik kutyákkal.

A feltételes reflex, kondicionálás és az EC kapcsolatáról itt olvashatsz:
“Az EC csak egy feltételes reflex” mítosz
Itt most ezt a kutya háztisztaság témát fogjuk kivesézni.

Lehet -e reflexes a kutyák ürítése?

Hanga: A kutyák szobatisztasága, csakúgy mint a csecsemők EC-s WC-zése NEM egy feltételes reflex válasz. Az ürítési folyamat nem lehet reflex-szel kapcsolatos esemény, már csak azért is, mert a záróizmok elengedése tudatos folyamat.
A kutya sem pisil, amint kiér az utcára, ha nem kell neki pisilnie és a baba (később kisgyerek) sem fog pisilni, csak mert ráültetjük egy bilire, ha nem kell pisilnie.

Tehát semmi esetre sem lehet a gyerekekből (vagy a háziállatunkból) Pavlov nyáladzó kutyája helyett pisilős gyereket (vagy kutyát, macskát, stb) csinálni, csak mert más helyre pisil…

Bielik Hanga
Gyermekpszichológus és saját maga által tanított terápiás kutyus boldog tulajdonosa
Hanga kutyája, Ayana (nemzetközi vizsgával rendelkező, de ma már nyugdíjas terápiás kutya)

A kutyusoknak is van higiéniai ösztönük születéstől, mint a babáknak?

Beáta: Amikor egy gazdi lejön a kölyökkutyával az ovira, ott mindig elökerül a szobatisztaság téma. A kiskutyák, akárcsak a babák, születésüktől alomtiszták. Nem szeretnek oda piszkítani, ahol alszanak. Azonban még kicsik, nem tudják úgy tartani a vizeletet, és nem is mozognak olyan jól, hogy kiérjenek idöben. Ezen az ember csak ront, mikor bezárja öket egy lakásba 8-10 órára. Utána pedig kűzd, hogy szobatisztává “nevelje” a kiskutyát.

Samu 🙂 Ő pedig az én kutyusom volt.

Hogyan lehet az EC módszerével szobatisztaságra tanítani egy kutyát?

Beáta: Azt szoktuk javasolni, hogy figyeljék a jeleket (kutyáknál ez pl ha körbe-körbe szimatol, keresi a helyet ahol leguggolhat, nyugtalanná válik), illetve figyeljék az általános időpontokat mikor általában pisilni szoktak (evés, alvás, játék után), és akkor vigyék ki. Így gyakorlással egy idő után már csak kint végzi majd a dolgát.

Tehát itt sem feltételes reflexről van szó, hogy a fű látványára kezdenek pisilni, inkább a jól elkapott pillanatok és az akaratlagos vizelet visszatartás kapcsolata ez.

Beáta
kutyakiképzőként 8 éve foglalkozik kutyákkal

Mi az ami másként történik egy kutya háztisztaságra nevelésénél?

Hanga: Én a kutyámat kezdésképp a szobatisztaságra úgy tanítottam, mint ahogy az EC módszere is diktálja, két fontos különbséggel:
Az első, hogy itt nem várunk a megfigyeléssel (míg többször körbepisili a szobát), hanem amint belőttük az általános időpontokat és a körülbelüli időt, amennyi két pisi között eltelik, akkor pisi idő előtt picivel mindig levisszük/kivisszük a megfelelő helyre. Majd ezt a levitelt toljuk ki mindig egyre hosszabbra, míg a kívánt sétáltatási időpontokat el nem értük – kiskutyánál azért még ez is gyakoribb.
A másik különbség, hogy minden jó helyen elvégzett pisi-kakiért komoly dicséretet kap (esetleg jutalomfalatot), vagy bármilyen megerősítést. DE… ezzel semmiféle reflexet nem váltunk ki, hanem egyszerűen megtanítjuk, hogy ‘AMIKOR pisilni kell, addig tartsd vissza, amíg ide nem érünk’, de ez nem jelenti azt, hogy amikor nem kell pisilnie, akkor is fog itt egyet pisilni, mert pisilni nem lehet, csak akkor ha kell, mert van mit kipisilni.
Ebben is különbözik pl Pavlov kutyájának a nyálzásától, mert nyálzást bármikor elő lehet idézni, nem kell megvárni, míg megtelik egy ‘nyálhólyag’.

Utólag hozzátenném egy újszülött kisbabával sem kell várni napokat. Ha valakinek van kapacitása akkor nyugodtan lehet azonnal, az első napon kezdeni. A baba ugyanis minden ébredéskor és minden étkezéskor közben/után üríteni fog. Ez szinte tuti, a többit meg kitapasztalod útközben.

És mi az amit hasonlóan kell csinálni egy kutyus és egy baba esetén?

Beáta: Érdekes párhuzam, hogy a babáknál szintén az általános időpontok (pl. evés, alvás, utazás után, pelenkázáskor) és a jelzések megfigyelése ugyanúgy elengedhetetlen része a kommunikációnak, az anyai megfigyelés, és persze egy idő után a megérzéseink mellett.

Az is hasonló, hogy ha megtanítom a gyereknek, hogy a pelus a wc, akkor utána meg kell tanítanom ismét a szobatisztaságot is (vagyis hogy mégsem a pelenka a cél), mely valójában egy veleszületett készségén alapul.

Beáta
Egy EC-s kisfiú anyukája
Beáta kutyái
Lili (fehér) és Manó (fekete)

Mi a helyzet a kondícionálással?

Hanga terápiás kutyát képzett ki, ami azt jelenti, hogy tud vezényszóra pisilni. Ez azért minden tekintetben más mint egy átlag kutya.
Úgy nevelik, hogy szuperszelíd és szuperszófogadó legyen.
Nem jelölget, nem pisil-kakil be ‘épületbe’ (házba, iskolába, stb.)
Egy csomó intézményben dolgoznak vele, ezért meg kell tanítani pisilni-kakilni vezényszóra, hogy tudja, hogy munka közben mikor szabad wc-znie (például egy iskola udvarán semmiképpen sem).

Hanga: Egy terápiás kutyánál van még egy tanulási folyamat: a vezényszó alkalmazása… Amúgy rendkívül egyszerű: amikor pisil, de konkrétan akkor, amikor csorgatja kifelé, mondogatni kell, hogy pisi-pisi-pisi…, vagy amikor kakil, akkor azt, hogy kaki-kaki-kaki… . Így a cselekvéshez egy vezényszó is párosulni fog a kutya fejében. Persze a dícséret ugyanúgy meg kell, hogy legyen. Ezt ha jobban megnézzük, akkor is csak egy tanítás, mint pl. az ülni tanítás, mert később a kutya eldöntheti a vezényszó hallásakor, hogy megcsinálja-e a kívánt ‘trükköt’ (leül-e, lefekszik-e, pacsit ad-e), és esetünkben, hogy pisil-e/kakil-e.
Amúgy ez egyezik a babáknál is szerintem, ott is tanulási folyamat része, hogy összeköti a hanghatást (pss-pss), bili látványát a pisiléssel (ide, ekkor lehet) vagy nem. És ha kell neki, akkor kiengedi, de ha nem kell neki, akkor bizony ülhetünk ott hosszú percekig, akkor sem lesz pisi, mert nem kell neki (vagy épp nem akarja, mert dackorszak van és bilisztrájk és pont) 🙂