Ha szeretnéd hozzásegíteni a gyermeked, hogy végleg kikerüljön a pelenkából, és szeretnél a szobatisztaságra szoktatásról tanulni, de nem tudod, hogy hol kezd, akkor ez az oldal neked szól.

Úgy gondolom, hogy a szobatisztaságra szoktatás ösztönző és hatékony kell legyen, és a pelenka elhagyása jól kell működjön akár elfoglalt szülő vagy akár nem.

Mi a Gyengéd Szobatisztaság?

A Gyengéd Szobatisztaságra Nevelés a Természetes Csecsemőhigiénia totyogóknak kialakított változata.

A szobatisztaságra nevelés egy gyengéd, egyszeri esemény amelynek eredménye képpen a totyogód tudni fogja mikor kell ürítenie, kommunikálja ezt az igényét a gondozói felé, és segítséget kap mindaddig amíg teljesen önálló nem lesz a folyamatban.

baba kalapban

EC totyogóknak

Ahogy az EC-ben így a Szobatisztaságra nevelésben is megismerjük a gyerekünk ürítési szokásait, tanítjuk őt, segítünk neki felgöngyölíteni a folyamatot - az önmegvalósítást adva nekik ajándékba - és mi a szülők kezdeményezzük a változást amikor mi készek vagyunk rá (nem a gyerek). Mindezt külső motivációs eszközök (cukorka, matrica, bünti) nélkül.

totyogok_EC_termeszetescsecsemohigienia

Gyors és gyengéd

Pisilni természetes dolog, pisilni a megfelelő helyre tanult dolog. Szobatisztaságra szoktatni a totyogódat egyszerűen nem más mint, kijelenteni, hogy "most a WC-be pisilünk, nem a pelusba" és aztán irányítani a hajót amíg a kikötőbe nem ér. A folyamat gyors és gyengéd kell legyen, ugyanakkor határozott és célirányos.

brothers-457237_1920

Korábban jobb

Ha a gyerekedet korán szobatisztaságra szoktatod akkor a gyereknevelés tisztábbá, egyszerűbbé vállhat és még a kapcsolatotok is épül. Ráadásul véded a környezetet miközben a totyogód alfelének méltósága is megmarad. Minél hamarabb, annál jobb, és sokkal egyszerűbb mint hiszed.

Mire számíts?

Mikor kezdhetem el? Ha a babád már elérte a 18 hónapos kort akkor készen áll a szobatisztaságra szoktatásra. Ha korábban szeretnéd kezdeni akkor azt a Természetes Csecsemőhigiénia módszerével teheted meg.

szobatisztaság története

Várj amíg kész lesz rá?

Manapság gyakran hallhatjuk, hogy várjunk amíg a gyerek a "készenlét" jeleit mutatja és érdeklődik a bili iránt. Csak vess egy pillantást a grafikonra (forrása: Go Diaper Free). Ezek ugyan amerikai adatok, de itthon is elég hasonló a helyzet. A lényeget kiemelve:

1957 - 92%-a szobatiszta 18 hós korára.
2009 - 98% szobatiszta 4 éves korára
-> 50 év alatt 200%-al nőtt a "végzés" életkora!!!
2004 - A világ gyerekeinek 50% szobatiszta 1 éves korára.

Erről a mítoszról többet a "Várni amíg kész lesz rá" Mítosz bejegyzésben olvashattok.

Milyen hosszan tart?

Én gyengédséggel és szeretettel nevelem a gyerekemet, de meggyőződésem, hogy amikor a szülő kész van rá, hogy végezzen a pelenkázással, akkor a gyerek is képes rá, hogy végezzen vele. Minél később kezditek annál nehezebb kiszoktatni a pelenkából a babád. Minél hamarabb kezditek annál hamarabb és könnyebben végeztek.

A legtöbb szülő átlagosan 7 nap alatt fejezi be a szobatisztaság tanítását, erőszak vagy cukorkák nélkül. Ezután a teljes önállósághoz szükséges tudást (öltözés, törlés, stb.) apró lépésekben, körülményektől függően az ezt követő napokban, hetekben vagy hónapokban érik el.

 

szülők és bili