Ha szeretnéd, hogy a 0-14 hónapos babád a bilit is használja az állandó pelenkázás helyett, és szeretnéd megtudni mi is az a Természetes Csecsemőhigiénia (EC), akkor ez az oldal neked szól. (Ha a gyereked már 15 hónapos vagy több akkor ezt olvasd el: Szobatisztaság EC-vel)

Az EC egyszerű és végtelenül rugalmas. Teljes mértékben személyre és családra szabható. Jól működik akkor is ha csak részidőben csináljátok vagy pelenkát is használtok a tévesztések felfogására.

Mi a Természetes Csecsemőhigiénia?

EC = elimination communication = ürítési kommunikáció
Magyarul: Csecsemőkori segített szobatisztaság, Természetes csecsemőhigiénia

Az EC egy gyengéd babagondozási forma, amelynek során a gyermek szülői segítséggel akár újszülött korától a pelenkán kívülre, egy arra megfelelő helyre ürít.

A baba mindig a saját szintjén aktív részese a folyamatnak. Saját fejlődésével párhuzamosan, fokozatosan önállósodik, míg olyan másfél éves kora környékén szobatiszta lesz.

Tudtad, hogy az EC a világ 75 országában a bevett babagondozási forma? Afrikában pelenka nélkül, magukra kötve hordozzák a gyerekeiket, Ázsiában nyitott ülepű nadrágot használnak szintén pelenka nélkül. Az EC az a módszer ami biztosítja, hogy így pelenka nélkül a szülő és a környezet is tiszta marad, hiszen tudják mikor kell neki felajánlani a bilit. Ezek a gyerekek (a világ népességének majd 50%-a) a mászás megkezdésével, vagy legkésőbb 1 éves korra szobatisztának tekintettek a saját kultúrájukban.

Előfordult már veled, hogy a babád vég nélküli nyöszörgésbe kezdett (és végül már sírt is) és próbáltad etetni, ölelni, ringatni, csitítani, énekelni mindhiába, amikor végül megnézted a pelusát... és kiderült, hogy cserélni kell! Gyakran előfordul, hogy a babák azért sírnak, hogy vedd le a pelust róluk, hogy ne kelljen maga alá pisilnie, vagy az ágyába, vagy rád. Valószínűleg, ha tudtad volna az elejétől fogva, hogy mit jelent az a bizonyos sírás akkor felajánlottál volna neki egy ürítési lehetőséget.

baba_apa_EC_termeszetescsecsemohigienia

Válaszkész

Csapatmunka. A baba ürítéssel kapcsolatos, ösztönös jelzéseire reagálsz, ő pedig megtanulja, hogy ebben is számíthat rád. Ezért tudatosan is kommunikálja ürítési igényét és a saját szintjén az EC aktív részese. Kölcsönös kommunikáció és tanulás, amíg csak a folyamat részeként nem önállósodik.

family-toddler-hapy-happy-160688

Igény szerinti

Az EC működik, ott van a zsigereinkben, ez az ahogy eredetileg csináltuk. Ha figyelmesen vizsgálod, akkor láthatod, hogy a babád kommunikál veled minden igényéről. Ösztönös jelek vagy tudatos, feléd irányuló jelzések mutatják ha például éhes, fáradt, testkontaktusra vágyik. Így van ez az ürítéssel is.

baba láb

Gyengéd gondoskodás

Az EC, egyszerűbb és higiénikusabb csecsemőgondozást jelent. Nem (vagy jelentősen kevesebbet) érintkezik a baba bőre a saját ürülékével. Kevesebb pelenka és mosás, véded a környezetet is 🙂
Eggyel több eszköz van a kezedben arra, hogy értsd őt és kapcsolódj vele.

További előnyök

Tudd meg részletesebben is az EC előnyeit. Olvass többet a kapcsolódásról, hogy miért praktikus a szülőnek, miért jó a babának, mitől környezetbarát, és hogy hogyan segíti a szobatisztaságot.

Az EC típusai. Mire számíts

Befekteted az idődet előre (kevesebbet mint amenyire gondolsz). Így nem kell később kiszoktatni a pelenkából és újratanítani a gyermekedet. Az EC-ző gyerek "szobatiszta marad". Ahogy fejlődik úgy tanul és önállósodik apránként. Mire a dackorszak beköszönt már rég ismeri és intézi (kis segítséggel) a szobatisztasággal kapcsolatos folyamat részeit.

Rugalmasan magatokra szabhatod.  A legtöbb szülő "biztonsági balesetfogó eszközként" pelenkát használ a baba 9-18 hónapos koráig. Sokan éjszaka nem EC-znek, hanem pelenkázzák és visszaaltatják a gyereküket. A többség részidőben EC-zik csak - igen ez az ami szuper-kényelmesen beilleszthető bármilyen sűrű napirendbe.

Mikor kezdjem?

Újszülött kortól a legegyszerűbb, hiszen a babád 3-6 hónapos koráig aktívan és ösztönösen jelez, könnyű sikeresnek lenni és tovább folytatni az EC-t. Ráadásul ez lesz számotokra a természetes és nagy valószínűséggel a babád 15-20 hónapos korára végeztek is.
Hátránya: a szülők gyakran túlterheltek ilyenkor, de semmi gond, hiszen itt a részidős EC ami szintén jól működik.

Nagyobb babával sem maradtok le semmiről 🙂 6-12 hónaposan is kezdhettek. A 12-18 hós kor pedig a "fogékony időszak" a szobatisztaságra nevelés tekintetében (Montessori pedagógia szerint). Ezzel a korosztályal azonban kicsit másként kell már a Természetes Csecsemőhigiéniát gyakorolni, hiszen nem csecsemőkről, hanem kúszó-mászó babákról vagy totyogókról van szó.
Hátránya: a babák már megszokták, hogy a pelenkába kell üríteniük, de semmi gond hiszen ekkor már egyértelműbben kommunikálnak és a memóriájuk is erőteljes fejlődésnek indult.

Ha a babád több mint 14 hónapos akkor az EC alapú Szobatisztaság módszerével tudod megtanítani neki a szükséges lépéseket.

Teljes vagy részidős?

A részidős EC a legnépszerűbb, a magyar szülők 70%-a részidőzik. Elkapni a minden második pisit, csak otthon EC-zni, vagy épp csak az esti fürdetés előtt... rengeteg képpen lehet csinálni, ezt ti alakítjátok ki.
Mire számíts? Lehet, hogy kicsit lelkifurkád lesz, de kevésbé fogsz rástresszelni a bilizésre, ami mindenki számára könnyeddé és jól működővé teszi az EC-t. A legtöbben könnyedén végeznek 18 hós korig.

A teljes idős EC nem azt jelenti, hogy mindig-mindent elkapsz, vagy hogy a babád 0-24 gyönyörűen jelez, csak annyit jelent, hogy az EC ugyanúgy a babagondozásod teljeskorű tagja mint például az etetés vagy az altatás.
Mire számíts? Ugyan találkozni fogsz az összes kihívással ahogy nő a babád, de sokkal hamarabb szobatiszta lesz mint akárki más, hiszen a babád egyértelműen tudja, hogy "ez az ahogy csináljuk".

Mi is az EC röviden. Mi jellemző az EC módszerére?

✓ A csecsemő kompetens lény. Az ürítési szükséglet már újszülött korban is agytörzsi aktivitással jár, tehát tudatos. Veleszületett higiéniai ösztönénél fogva a baba jelzi ürítési szükségletét.

✓ Kezdetektől kölcsönös kommunikáció és tanulás. Csapatmunka amíg a gyermek teljesen önálló nem lesz a folyamatban.

✓ Megfigyeljük a gyerek ürítési szokásait, jelzéseit, ürítési ritmusát. Akkor ajánljuk fel neki a bilizési lehetőséget amikor valóban kell is neki.

Ø  Az EC nem bilire szoktatás, nem szobatisztaságra nevelés. Az EC-nek ezek csupán melléktermékei, de nem célja.

Gyakori tévhitek és mítoszok feloldása

A Természetes Csecsemőhigiénia körül rengeteg a félreértés. A blogon elolvashatod a szakszerű választ és a valóságot ezekkel a tévhitekkel kapcsolatosan.

Csatlakozz a magyar EC közösséghez!

Olvasd mások tapasztalatait vagy oszd meg a sajátodat. Kérdezz Sáritól az erre dedikált alkalmakon! Ehhez a csoporthoz 0-14 hó között lehet csatlakozni.
JELSZÓ: "Az EC válaszkész kommunikáció az ürítéssel kapcsolatosan."

Ha a gyereked 15 hónapos vagy több akkor nektek már inkább az EC alapú szobatisztaság való.