Ha szeretnéd hozzásegíteni a babádat, hogy a bilit használja a full-time pelenkázás helyett, és szeretnéd megtanulni a Természetes Csecsemőhigiénia módszerét, akkor ez az oldal neked szól.

Úgy gondolom, hogy az EC tanulása egyszerű és egyértelmű kell legyen, és hogy a babád biliztetése jól kell működjön akkor is ha csak részidőben csináljátok vagy épp pelenkát használtok "back-up"-ként.

Mi a Természetes Csecsemőhigiénia?

EC = elimination communication = ürítési kommunikáció
Magyarul: Csecsemőkori segített szobatisztaság, Természetes csecsemőhigiénia

Az EC egy gyengéd, természetes folyamat, amelynek során a baba a szülők (és/vagy gondozók) segítségével ideális esetben újszülött korától a megfelelő helyre ürít (értsd nem a pelenkába, hanem bili/wc/tál...).

Belegondoltál már, hogy mit csináltak az emberek a pelenkázás előtt? És mit csinálnak olyan helyeken ahol a pelenka nem elérhető?

Előfordult már veled, hogy a babád vég nélküli sírásba kezdett és próbáltad etetni, ölelni, ringatni, csitítani, énekelni mindhiába és végül megnézted a pelusát... és kiderült, hogy koszos! Gyakran előfordul, hogy a babák azért sírnak, hogy vedd le a pelust róluk, hogy ne kelljen maga alá pisilnie, vagy az ágyába, vagy rád. Valószínűleg, ha tudtad volna az elejétől fogva, hogy mit jelent az a bizonyos sírás akkor felajánlottál volna neki egy ürítési lehetőséget.

baba_apa_EC_termeszetescsecsemohigienia

Kapcsolat

Az EC-vel ráhangolódunk a babánk veleszületett higiéniai ösztönére, velük közösen, csapatmunkában segítjük őket a bili használatban amíg a (világ legtermészetesebb átmenetével) képesek nem lesznek az önálló használatra.

family-toddler-hapy-happy-160688

Kommunikáció

Az EC működik, mert ez az ahogy a természet teremtett bennünket. Ha mi szülők jól megfigyeljük, akkor láthatjuk, hogy a babák ösztönösen próbálnak velünk kommunikálni minden igényükről (étkezés, alvás, hőmérséklet).

baba láb

Gyengéd gondoskodás

Ha a babád bilizteted, akkor az sokkal egyszerűbb és tisztább csecsemőgondozást jelent és azt, hogy sokkal jobban kapcsolatban lesztek. Ráadásul véded a környezetet miközben a babád alfelének méltósága is megmarad.

Az EC típusai. Mire számíts

 

Az EC-ző szülők a pelenkát mint "backup"-ot (biztonsági balesetfogó) használják, ahelyett hogy egy állandó, hordható WC lenne. Befektetjük az időnket előre (kevesebbet mint amenyire gondolsz), így nem kell később szobatisztaságra szoktatni és újratanítani a gyermekeinket, hogy hogyan használják a WC-t.

A legtöbb szülő balesetfogóként pelenkát használ a baba 9-16 hónapos koráig, és a többségünk részidőben EC-zik csak a (más szóval az EC szuper-kényelmesen beilleszthető bármilyen sűrű napirendbe).

cropped-brothers-457237_1920-1.jpg

Mikor kezdjem?

Újszülött kortól a legegyszerűbb, hiszen a baba kb. 4 hónapos koráig ösztönösen jelez, könnyű sikerre vinni és tovább folytatni az EC-t. Ráadásul amit itt megszoktok az lesz számotokra a természetes és nagy valószínűséggel a babád 18 hónapos korára végeztek is.
Hátránya: a szülők gyakran túlterheltek ilyenkor, de semmi gond, hiszen itt a részidős EC ami szintén jól működik.

Idősebb babával sem maradtok le semmiről 🙂 a Montessori filozófia szerint a 12-18 hós kor a "fogékony időszak" a szobatisztaságra nevelés tekintetében. Ezzel a korosztályal azonban kicsit másként kell már a Természetes Csecsemőhigiéniát gyakorolni, hiszen nem csecsemőkről, hanem totyogókról van szó.
Hátránya: a babák már megszokták, hogy a pelenkába kell üríteniük, de semmi gond hiszen ekkor már egyértelműbben kommunikálnak és a hosszútávú memóriájuk is erőteljes fejlődésnek indult.

Ha a babád több mint 18 hónapos akkor a Gyengéd Szobatisztaság módszerével tudod megtanítani neki a szükséges lépéseket.

 

Teljes vagy részidős?

A részidős EC a legnépszerűbb a nyugati szülők körében. Elkapni a minden második pisit, csak otthon EC-zni, vagy épp csak az esti fürdetés előtt... rengeteg képpen lehet csinálni, ezt ti alakítjátok ki.
Mire számíts? Lehet, hogy kicsit lelkifurkád lesz, de kevésbé fogsz rástresszelni a bilizésre, ami mindenki számára könnyeddé és jól működővé teszi az EC-t. A legtöbben könnyedén végeznek 18 hós korig.

A teljes idős EC nem azt jelenti, hogy mindig-minden 100%-át elkapod, vagy hogy a babád 0-24 gyönyörűen jelez, csak annyit jelent, hogy mindig rajta vagytok a témán.
Mire számíts? Ugyan találkozni fogsz az összes kihívással ahogy nő a babád, de sokkal hamarabb szobatiszták lesztek mint akárki más, hiszen a babád egyértelműen tudni fogja, hogy "ez az ahogy csináljuk".

cropped-baby-potty..jpg