Szeretnétek végleg elhagyni a pelenkát?
Szeretnéd megtudni, hogy mi az EC alapú szobatisztaság?
A gyermeked 15 hónap felett van?
Akkor ez az oldal neked szól. (Ha a 0-14 hónapos, és inkább a Természetes Csecsemőhigiénia érdekel, akkor olvasd el ezt: Mi az EC?)

A szobatisztaság tanítása EC-vel kombinálva célirányos és hatékony. Teljes mértékben a gyermeked képességein, érdeklődésén és ürítési ritmusán alapul. Ugyanakkor részedről (mint szülő) elengedhetetlenül fontos az egyértelmű iránymutatás és határozottság. Akkor működni fog. Akár elfoglalt szülő vagy akár nem.

Mi az EC Alapú Szobatisztaság?

Az EC Alapú Szobatisztaság a Természetes Csecsemőhigiénia (EC) totyogó kortól, 14-20 hónap felett működő változata.

Amíg az EC egy, ideális esetben újszülött kortól a teljes szobatisztaságig ívelő folyamat, addig a szobatisztaság tanítása egy egyszeri esemény amelynek eredménye az ürítési ingert szociális elvárásoknak megfelelően kommunikáló és intéző gyermek, aki segítséget kap mindaddig amíg teljesen önálló nem lesz.

Előfordulhat, hogy te is ismered azt a népszerű mítosz, hogy "várni kell amíg megérnek rá", illetve, hogy a "gyerekek maguktól szobatisztulnak". Az igazság azonban az, hogy a legtöbb esetben aktívan kell tanítani őket a pelenka elhagyásához, az önálló és teljes szobatisztaság eléréséhez.

baba kalapban

EC totyogó kortól

Az EC módszere kölcsönös tanulásról szól. Mi szülők megismerjük a gyerekünk ürítési szokásait és erre támaszkodva megtanítjuk őt az ürítés kultúrálisan elfogadott formájára. Majd támogatjuk őt mindaddig amíg amíg teljesen önálló nem lesz.
Mi a szülők kezdeményezzük a változást, mindezt külső motivációs eszközök nélkül. A totyogók éheznek a tudásra, hogy azt csinálják amit a nagyok. A szobatisztaság tanításával pont ezt adjuk nekik.

totyogok_EC_termeszetescsecsemohigienia

Gyors és gyengéd tanítás

Pisilni természetes dolog, pisilni a megfelelő helyre tanult dolog. A szobatisztaság tanítása születéskor kezdődik. Ha eddig azt tanítottad, hogy a "megfelelő hely" a pelus akkor bizony azt is tanítanod kell, hogy "mostantól a WC-be pisilünk, nem a pelusba" és aztán mutatni az utat amíg célba nem értek.
Legyen ez egy gyors és gyengéd, ugyanakkor határozott és célirányos folyamat. A gyereked tőled várja az iránymutatást, hiszen te vagy a szülő. Ha bizonytalan vagy, ő is az lesz.

brothers-457237_1920

Korábban jobb

A szobatisztaságra szoktatás egy olyan probléma kezelése amit a pelenkázás hoz létre. Minél hamarabb hagyjátok el a pelenkát annál egyszerűbb a gyerekednek megszoknia a pelenkán kívüli ürítést. Az életetek annál hamarabb lesz higiénikusab és egyszerűbb. Ráadásul véded a környezetet, jelentős összeget takarítasz meg, és a gyermeked popója is egészségesebb körülmények között lehet. Sokkal egyszerűbb mint hiszed.

Mikor kezdhetem?

Vannak ablakok amikor ezt érdemes megtenni... és olyan időszakok is vannak amikor ez kevésbé praktikus (természetesen az egyéni eltéréseket figyelembe kell venni, ez csak a nagy átlag):

  • EC-vel bármilyen életkorban* kezdhettek ugyanis mindig a gyerek aktuális képességeihez és igényeihez igazodva és vele együttműködve tudod őt segíteni a pelenkán kívüli ürítésben. Újszülött kortól kezdve úgymond szobatiszta marad a gyerek. Fejlődésével párhuzamosan tanul és önállósodik a folyamatban. (*: 15-20 hó felett már nem praktikus az EC, váltani kell.)
  • Ahogy beindul a hosszútávú memórai (9 hó) úgy kanyarodunk az EC-ből a szobatisztaság tanítása felé. Montessori pedagógia szerint 12-18 hó között van az az érzékeny időszak amikor a pelenkás gyerekek érdeklődése az ürítési szokások felé fordul. Ezt érdemes megragadni, és módosított EC-vel fűszerezve a szobatisztaságot, tanítgatni őt.
  • Valamikor 15-20 hó felett pedig minden képesség adott (hosszútávú memória, verbális vagy nonverbális kommunikáció, járás), hogy végleg kiszoktasd a pelenkából és szobatisztuljon. Igen, lehetséges 🙂 A szobatisztaság tanításának "arany ablaka" legtöbbeknél 18-24 hónap közé esik.
  • Manapság divatosan a dackorszak kellős közepén próbálnak egy olyan alapvető és születésüktől kezdve évek óta gyakorolt szokást megváltoztatni a szülők mint a pelenkába ürítés. Nem kétség, hogy ezt érdemes még a dackorszak berobbanása előtt megtenni.
  • Persze olyanok is vannak akik szinte óvodakezdésig halogatják. Ez csak azért nem szerencsés, mert egyes kutatások szerint a 32 hónap feletti kezdés már gondokat okozhat. Illetve ilyenkor nagy nyomás van a szülőn és a gyereken is, hiszen időben végezni kell, ami ráteheti a bélyegét a tanulás folyamatára.

Mi a helyzet az éréssel?

Ha a babád már elérte a 15-20 hónapos kort akkor készen áll a szobatisztaság tanítására (lásd fentebb az okokat). Ha korábban szeretnéd kezdeni akkor azt a Természetes Csecsemőhigiénia módszerével teheted meg.

Újszülött kortól tudatos az ürítési inger és a záróizmok elengedése is. A visszatartást már 0-3 hónap között is hamar elsajátítja a baba. Nagyobbaknál ezek újratanulásról van szó, és ez gyakorlással érhető el. Manapság gyakran hallhatjuk, hogy várjunk amíg a gyerek a "készenlét" jeleit mutatja és érdeklődik a bili iránt. Úgy gondolom, hogy a készenlét olyan képességeket takar amik által a szobatisztaság megvalósulhat.

Itt egy pár adat érdemes végignézni, beszéljenek a számok:

1957 - Az USA-ban a gyerekek 92%-a szobatiszta 18 hós korára.
Angliában az 50-es években 15 hó volt az átlag.
1980-2000 - Magyarországon még a mi generációnk (80-90 évek szülöttei) is ülni- vagy maximum álnitudástól kezdte és kb. 1,5 éves korra szobatiszta is lett.
2004 - A világ gyerekeinek 50% szobatiszta 1 éves korára. Természetesen ez többek között abban a 75 országban valósul meg ahol az EC a bevett babagondozási szokás.

A gyerekek képességei ugyanazok! Csak a megfelelő gyengéd és személyreszabható módszert kell alkalmazni. Ez az EC alapú szobatisztasággal tökéletesen megvalósul.

2009 - Az USA-ban a gyerekek 98% szobatiszta 4 éves korára.
Tudjuk, hogy itthon is egyre több a probléma az óvoda kezdés körül, mert sokan közvetlenül előtte, 3 évesen, próbálnak szobatisztulni. És igen itthon is van aki 4 évesen lesz szobatiszta. Szerencsére egyenlőre még elvétve.
2017 - Angliában az 5 évesek 70%-a még pelenkás. Svédországban 6 éves kor a határ (ami nálunk 3).
Sajnos egész Európában és Észak-Amerikában ez az irány.

50 év alatt 200%-al nőtt a "végzés" életkora! Ugyanakkor egyre több a szorulásos és vizelettartási probléma. Úgy tűnik a késői kezdés visszaüt.

Erről a mítoszról többet a "Várni amíg kész lesz rá" Mítosz  és a Mi a helyzet az éréssel? bejegyzésben olvashattok.

Milyen hosszan tart?

Az a helyzet, hogy ez bizony elsősorban rajtunk, szülőkön múlik. Természetesen itt arról beszélek, hogy ugyan vannak egyéni különbségek, de a te gyereked szobatisztulásán belül is beszélhetünk lassabb és gyorsabb szobatisztulásról. Tehát ha te tudod mit akarsz és hogyan, illetve elég motivált vagy akkor gyorsabb lesz.

A legtöbb szülő átlagosan 3-10 nap alatt fejezi be a szobatisztaság tanítását (erőszak vagy cukorkák nélkül). Ezután a teljes önállósághoz szükséges tudást (öltözés, törlés, stb.) apró lépésekben, körülményektől függően az ezt követő napokban, hetekben vagy hónapokban érik el.

 

szülők és bili

Mi is az EC alapú szobatisztaság röviden

Mi jellemző EC módszerére?

✓ A gyerekek születésüktől fogva készen állnak, 18 hó felett pedig általában minden adott a teljes szobatisztaságra is.

✓ A szülőnek határozottnak és céltudatosnak kell lennie és a gyerek követni fogja

✓ Megfigyelve a gyerek ürítési szokásait emlékeztetjük őt, és tanítjuk, hogy amiben szeretne önálló lehessen.

 

Mi nem EC?

Ø "Jobb visszaadni a pelust. A gyerekek úgyis maguktól szobatisztulnak és elhagyják a pelenkát."

Ø "Várni kell amíg megérnek rá, veszélyes ha idő előtt bármit csinálunk."

Ø "Jobb ha mindent a gyerekre hagyunk, nehogy kiboruljon."

Csatlakozz a magyar EC-vel szobatisztuló közösséghez!

Olvasd mások tapasztalatait vagy oszd meg a sajátodat. Kérdezz Sáritól az erre dedikált alkalmakon! Ehhez a csoporthoz 15 hó felett lehet csatlakozni.
JELSZÓ: "A szobatisztaság EC-vel határozott, céltudatos és mégis gyerek ritmusa szerinti."

Ha a gyereked 0-14 hónapos (vagy még pocakban van) akkor nektek még az EC, Természetes Csecsemőhigiénia való.