Jelzés tanítása – Nem jelez, nem szól, mit csináljak?

Ez természetesen függ attól, hogy mennyi idős gyerekről beszélünk. Csecsemőknél nem foglalkozunk célzottan a tanítással. Bizonyos kor felett (8-9 hó), ahogy egyre inkább megyünk a szobatisztaság felé, már egyre inkább a tanítás a cél.

Megfigyelés

Első körben csinálj egy megfigyelést és tanítást. Ez az alapja mindennek, innen fogja tudni ő, hogy mit vársz tőle és te pedig innen fogod tudni, hogy mikor kell neki ürítenie.

A megfigyelésből derül ki, hogy mikor ajánld fel a bilit és mikor emlékeztesd… sőtt lehet, hogy kiderül, hogy igazából jelez, csak eddig nem ismerted fel a jelzésit.

Emlékeztetés

Amikor emlékzteted akkor utalj rá, hogy honnan tudod, hogy kell neki. Így tudatosul nála az ürítési inger előjele (ha van) vagy az a bizonyos menetrendszerinti alkalom.

Például:

“Fogdosod a gatyádat, futás pisilni.”
“Indulunk, gyere nézzük meg van -e pisi”
“Pisi idő van, gyere megyünk a bilihez”

Még nem beszél – Babajelnyelv

Babajelnyelvet akár 3-4 hónapos kortól (vagy születéstől) is érdemes mutatni. Ha nem is mutat vissza egyből, de legalább tudja mi fog vele történni. Az ajánlás amúgy 6-7 hónapos kortól van.

A babajelnyelvről itt olvashatsz többet:

Mindent röviden, tömören kommentálj!

Ha már beszél akkor szóban, ha még nem akkor szóban és babajelnyelvvel mindent röviden kommentálj. Így tanulja meg, hogy mi az amit mondani (mutatni) kell.

Sorrendben például így (Ha babajelnyelvet használtok akkor közben mutasd a szavak közben a megfelelő jelet is.):

 • Amikor elindultok a bili felé mond amit hallani akarsz tőle. Ha kicsi akkor egész röviden (pl. “bili”), ha nagyobb akkor hosszabban (pl. “Anya segíts! Kaka/pisi!”)
 • Kérdezd meg tőle “hol a bili” és menjen oda, mutassa meg ő.
 • Amikor hallod, hogy csobog a pisi mond pisi, amikor hallod/látod hogy jön a kaka akkor meg mond, hogy kaka.
 • Amikor feláll nézzétek meg mi van ott és rámutatva nevezd is meg őket.

Csinálja mindenki

Mutassatok példát! Szólhat (és babajelelhet) az egész család, ha elmegy wc-re. Sokszor csak ennyi hiányzik, hogy lássa mások is így csinálják.

Én amúgy is szoktam szólni ha elmegyek 😀 ha csak ketten vagyunk a kicsivel akkor azért, hogy tudja hol vagyok, ha mindenki itthon van, akkor meg azért, hogy az apjuk tudja, hogy nem vagyok és övé minden felelősség.

Engedd kibontakozni!

Ha a fentiek nem jöttek be akkor:

 • Ha már régóta EC-ztek, még 18 hó alatt vagytok akkor adj rá mosható pelenkát. Ha 18 hó felett vagytok és már elhagytátok a pelenkát akkor nehogy visszaadd rá! Használj leszoktatóbugyit, ha kell turbózd fel vagy használj kettőt.
 • Hagyd rá az egészet! Igen be fog pisilni, igen benne fog ülni egy kicsit és lehet, hogy csak utólag szól… de hidd el a második (vagy harmadik) pisi előtt szólni fog!
 • Várd meg amíg szól. Akár azért mert bepisilt, akár azért mert kell neki.
 • Küldd vagy kísérd a bilihez/WC-hez a korábbiakban leírt módon.

“Nálunk az intenzív tanítós nap után az volt, hogy ráhagytam, nem vittem/küldtem bilire, nem emlékeztettem, hanem megvártam, míg elindul magától a WC irányába, vagy megjelenik pár csepp pisi a bugyiján, akkor hívtam fel rá a figyelmét.”

Egy anyuka az EC 18 hó felett Fb. csoportból

Önállósítsd – Taníts neki új lépéseket

Hogy fenntartsd az érdeklődését (és így azt is, hogy szóljon vagy intézze) fokozatosan önállósítsd és apránként tanítsd meg mindenre. Azért írom, hogy fokozatosan meg apránként, mert minnél kissebb a gyereked annál jobban érdemes elosztani a tanulnivalókat, hogy újra és újra motivált legyen a bilizésben. Ha ti 2-3 év között kezdtetek akkor akár rövidebb idő alatt is átadhatod neki a tudást.

Például (életkor függvényében) tanítsd meg, hogy:

 • Hogyan jut el a bilihez magától
 • Adj rá bugyit és laza derekú, könnyen letolható gatyót… és tanítsd meg neki hogyan kell letolni!
 • Hogyan tud fel/ráülni egyedül
 • Törölni
 • WC-t lehúzni