Kezdd megfigyeléssel

Mennyi ideig?

Lehet egy teljes nap vagy EC esetén akár egy hét is (ha csak a nap egy részében csináljátok) – ideális esetben azonban csak 1-3 nap
Amennyi idő kell NEKED, hogy összeszedd az infókat.
Legyen benne minimum egy ébredés, egy étkezés és egy nagyobb mennyiségű folyadékbevitel (ivás, leves, stb.) is – és persze az azután következő (minimum első) pisi.

Mi legyen a babán?

 • 0-6 hó: Pucér popóval vízhatlan lepedőn
  Kiegészítés újszülött fiúk megfigyeléséhez: Tegyél a kukijára egy tetrát, hogy ne menjen mindenfelé a pisi.
 • Minden korosztály: Hogy ne fázzon még lehet rá adni pl. a következőket:
  Babylegs és zokni, vagy hosszú zokni (pl. felnőtt zokni)
  Rövid vagy hosszú ujjú póló vagy alul felhajtott body
  Pulcsi, kis csuka… meg amit még jónak látsz.
 • Kúszó-mászó-totyogó babáknál:
  – Legyetek olyan helyen ahol egyszerű feltakarítani. Az a legeredményesebb, ha pucér popóval tudod megfigyelni. Úgy egyből látod, hogy mi történik és tudsz is rá reagálni. Ha egy pillenattal is lekésed akkor a tanítási-tanulási lehetőséget veszted el.
  – Ha a totális pucér popó valamiért nem megoldható, akkor lehet egy snapy kapcsos vagy egy pelenka öves tetra, bugyika, vagy csak gatya alatta semmi … csak hogy ne legyen minden pisis vagy ne fagyjon meg.

Mit csináljak?

 • Jegyzeteld a következőket:
  Az ürítést megelőző ösztönös jeleket, tudatos jelzéseket (testbeszéd, hangok)
  Kaja és ébredés után mennyi idővel és milyen gyakorisággal ürít
  Neked a megérzéseid hogyan jelennek meg mielőtt ő ürít
  A különböző alkalmakat hogyan tudnád beilleszteni a napirendetekbe.
  A bilire mutató jelzőnyilakról itt tudhatsz meg többet: Honnan tudom mikor kell neki?
 • Kondicionálás
  Elsősorban csecsemőknél fontos, hogy ahányszor azt látod, hogy ürít adj hang jelzést (Pl.: pisi: psssss/psz, kaki: mmm). Ez természetesen nagyobbak esetében is jól jön olyan alkalmakra amikor nehezen engedi el magát (éjszaka vagy kimenőkön).

Mit kell még csinálni 9 hó feletti (kúszó, mászó, totyogó) gyerekeknél:

 • Megfigyelés alatt – tehát amikor jól látható ha épp ürít, mert meztelen vagy sima bugyi van rajta – ahányszor azt látod ürít, mond neki, hogy “Stop, pisi/kaki-nak a bilibe/WC-ben a helye! Gyere.” és küldd/kísérd/vidd oda a bilihez/wchez vagy a bilit told a popóját alá. Eleinte mindegy, csak a tanulás a lényeg.
 • Üljön rá. Ha egy csöpp is megy bele az már szuper! Adj neki pozitív visszajelzést: Köszönd meg, mosolyogj, látszódjon, hogy ez az amit várták tőle.
 • Ha ebben a korban kezdtek akkor a cél: Lényeg, hogy kapcsolódjon össze a 2 dolog, hogy össze álljon a fejében a kép, különben nem fogja tudni mit szeretnél tőle. Ő már nem csecsemő, hogy egyből odacsináljon ha nincs rajta pelus, meg kell tanítani rá.

Mit NE csináljak, ha most kezdek és ez az első megfigyelés?

Csecsemővel: Ebben a szakaszban ne biliztess. Ne ajánld fel a bilit, csak figyelj és jegyzetelj. 9 hó feletti, kúszó, mászó, totyogó gyerekeknél ez már más! Lásd. a “Mit csináljak?” rész fentebb.

Ne parázd túl és ne lógj a gyerek nyakán. Helyette legyen ez egy együtt töltött minőségi idő amikor minden figyelmedet ő kapja. Játszatok, mesélj neki, foglalkozz vele… és ezt nyugodtan gyakrabban is megtehetitek 😉

Mi legyen a megfigyelés után?

Olvasd el a következő bejegyzéseket:
Újszülöttekkel és Csecsemőkkel
Kúszó-mászó babákkal és Totyogókkal