Kimenők műkődnek, otthon nem / Otthon működik, kimenőkön nem

Ez egy elég tipikus dolog 🙂 Minden korosztályban megfigyelhető, hogy vagy kint vagy otthon jobban megy.

Ugyanazért szólnak és hajlandóak bilizni kint (még biliszünet alatt is), amiért van aki eleinte visszautasítja a kinti lehetőséget. 😀

A biztonság érzet 😉

Ha otthon nem működik

Otthon biztonságos, ott elengedheti magát, csinálhatja azt ami jön.
Kint nem. Kint jobb követni a szabályokat. Kint össze kell szednie magát és inkább szólni…

Ha otthon nem működik annak millió oka lehet. Ha eddig nem csináltál megfigyelést (és ha nagyobb akkor tanítást is) akkor azt mindenképpen érdemes pótolni.
Illetve nézd át a biliszünet című posztom is.

“Most 16 hónapos. Volt megfigyelés és tanítás is, de otthon nem annyira érdekli, hogy hova teszi a dolgot.”

Kérdés az EC 18 hó felett Facebook csoportból

Válasz: Lehet biliszünet is és lehet az is, hogy eddig mást szokott meg és még emlékeztetni kell vagy tanítani egy kicsit. Fusd át a biliszünet című posztot és ha semmi nem igaz rátok onnan akkor heti 1x térjetek vissza a tanításra amíg rögzül.

Ha kint nem működik

Van aki szívesen szól bármikor, de hogy kint mindenféle helyeken, koszban, zajban, tömegben (pl. közWC ahol ki-be járnak) ott aztán nem meri elengedni magát.

Itt segíthet, ha nyugis, csendes helyre viszed ahol a privát szféra is megvan. Ilyen pl. a mozgássérült WC, vagy egy eldugott helyen lévő nagy bokor.

Aztán érdemes a megszokott eszközöket vinni (vagy a kimenős ülőkét használni otthon is egy ideig).

Nagyon piciknél be lehet vetni közvetlenül a WC-re menés előtt a szoptatást, (nagyobbaknál meg az evést, ha aktuális) az ugyanis beindítja a beleket és az egész ürítési folyamatot.

Sokszor megadja a biztonságérzetet ha lát téged vagy a testvérét pisilni ugyanoda. Menjetek el együtt és mutassátok meg, hogy a helyszín biztonságos.

És végül de nem utolsó sorban: gyakorlás! Ajánld fel neki a lehetőséget amikor kell, elobb-utóbb megszokja vagy kinövi ezt a kinti pisilés dolgot.

“A nagyiéknál mondjuk sokkal jobban ment a bilizést. Lehet, hogy ott jobban tudunk egymásra figyelni?!”

Kérdés az EC Természetes Csecsemőhigiénia Facebook csoportból

Válasz: Nem jobban vagy rosszabbul figyeltek egymásra, csak másként. Kimenőkön, vendégségben valahogy máshogy figyelsz te is és agyereked is. Nem egymással vagytok valószínűleg elfoglalva hanem azzal amiért odamentetek. Például ő felfedezi a világot, te pedig kikapcsolódsz. Így a figyelem valahogy más szintre kerül, valahol hátul, tudat alatt figyelsz. Az általános tapasztalat az, hogy csodák-csodája így jobban észreveszel mindent mintha fókuszálnál az EC-re. Valahogy minden természetes módon a helyére kerül.
Valahogy így kéne otthon is 😉