Milyen hamar tanulja meg az EC-t a baba?

Nemrég kaptam egy kérdést egy anyukától. Úgy gondoltam megosztom veletek a válaszom, hiszen többen is feltettétek már ugyanezt a kérdést.
Itt van Adrienn levele:

“Szia!

Van egy 6 hónapos lányom aki úgy szeret kakilni, hogy fogom a kezemben ülő pozícióban. Nemrég olvastam az EC módszerről és gondoltam kipróbálom kakinál, hogy bilire ültetem (természetesen tartom még) sikerült is mindig és nagyon tetszett neki.
Hétfőn próbáltam ki először azóta a kaki csak bilibe ment (szines puki volt csak peludba).

Ma (1 héttel a kezdés után) nagyon sirt hazafelé az autóban itthon is végig nyugtalan volt, de nem éreztem, hogy kaklinia kéne. Végül sok sírás után eszembe jutott, hogy ma még nem nagyon kakilt, és ahogyan bilire ültetem jó nagy adag kijött neki.

Ez lehetséges, hogy tudja tartani? Lehetséges, hogy ilyen hamar megtanulta hogy bili kell kalini? Válaszodat előre is köszönöm.”

Adrienn

Igen, teljes mértékben lehetséges

Már egy pár napos újszülött is képes tartani arra a rövid időre amíg észleled a jelzést (ha egyből észreveszed), kibontod és odatartod valami fölé.
Az aktív jelzés – ha nem kap rá reakciót – legkésőbb valahol 3-7 hó között teljesen elmarad. A záróizmok kontrollálásának képességét – ha addig ez az izomcsoport el volt hanyagolva – általában 12-18 hó fölött már teljesen újra kell tanítani.
Ezért van az, hogy azokban az országokban, ahol az EC a babagondozás teljeskörű része, ott 0-6 hó között kezdenek.

A higiéniai ösztönük miatt jeleznek

A helyzet az, hogy az EC-s babák nem azért csinálják bilibe, mert “kell” és mert ezt tanulta. Hanem azért, mert a velük született higiéniai ösztönük arra készteti őket, hogy ne maguk alá csináljanak (a pelusba). Önállóan nem tudják elvégezni a dolgukat egy általuk higiénikusnak érzett helyre, ezért ugyanúgy jelzéseket adnak le neked, a szülőnek, mint az éhség, álmosság és egyéb igények felmerülésekor. A te segítségedet kéri, hogy:

távolítsd el a pelenkát és vidd őt olyan helyre ahol higiénikusan elengedheti magát, anélkül, hogy magát, a fekhelyét vagy téged összepiszkítana.

Sajnos a mi kultúránkban ez nincs a köztudatban, nem ismerjük ezeket a baba által leadott jelzéseket, sőtt úgy gondoljuk erre nem is képesek, ezért anagy többség nem is reagál rá.

Az a sírás jelzés volt.

A sírás csak egy végső, elkeseredett jelzés ami abból fakad, hogy a korábbi, gyengébb jelzéseket nem vetted figyelembe. Ahogy te is írod a “nyugtalankodás” például egy ilyen sírást megelőző jelzés lehet.

A jelek és a természetes ürítési ritmus felfedezéséhet érdemes csinálni egy megfigyelést. Az EC alapja, hogy akkor vidd a gyerekedet a bilire amikor neki valóban kell. Ehhez bizony ismerni kell az ő ürítést megelőző szokásait, testbeszédét, tudatos jelzéseit és a természetes ürítési ritmusát is.

Ügyesek vagytok Adrienn! Hajrá!