Mit kell tudni az EC-ről és miért nincs nagyon elterjedve?

Heilmann Anna készített velem egy, a Családháló.hu-ban megjelent riportot kismama és babamama jóga témakörben. Az utolsó 2 kérdése az EC-re vonatkozott. Itt olvashatjátok a válaszaimat:

Anna (Családháló): Magyarországon elsőként vállalkozol arra, hogy természetes csecsemőhigiénia oktató leszel. Mit kell tudni az EC-ről?

Sára (Pelenkátlanodj): Igen, ez jelenleg egy elég nagy űr amit be fogok tölteni. Ugyanakkor pont tegnap beszélgettem a 98 éves nagymamámmal, hogy ők hogyan is csinálták anno és meglepően sok a hasonlóság. Ez nem egy új dolog itthon.

Az EC, ami az angol elimination communication (ürítési kommunikáció) rövidítése, gyakorlatilag segített szobatisztaság. Egy gyengéd, természetes folyamat, amelynek során a baba a gondozó(k) segítségével megtanulja kommunikálni és kezelni saját ürítési igényeit, ideális esetben csecsemőkorától.

Egy szuper dolog. Az ismerőseim közül sokan szenvednek a “normál” szobatisztaság rögös útjával, az EC-vel pedig a legtöbb baba valamikor 9 hónapos és 1,5 éves kora között nappalra szobatiszta lesz. Ugyanakkor az EC célja nem a szobatisztaság, ezért tud gyengéd és természetes lenni.

Mi Lucával végül 2 hetes korában kezdtünk bele, mert borzalmas pelenkakiütése volt. Meglepetésemre részben segített a hasfájósságán is, hiszen míg a pelusban órákig képes volt panaszkodva szenvedni, a bilibe egyből belenyomta, ha volt mit. Nem mellesleg ruhából még sosem mostam kakit, és mosható pelusból is csak 2-3 hónapos koráig. Igen, azóta a kaki mindig a biliben landol. És ami a legjobb 360 fokra nyitotta a Lucával való kommunikációt, mert sokkal kifinomultabb lett az eszköztárunk és az egymásra hangoltságunk.

baby-EC_termeszetescsecsemohigienia

Anna (Családháló): Hazánkban miért nincs nagyon elterjedve?

Sára (Pelenkátlanodj): Miért nincs elterjedve? Jó kérdés… Míg a világ 75 országában mai napig pelenka nélkül, ezzel a módszerrel nőnek fel a babák, addig Európa és az USA papírpelenkázó-társadalom lett. Hogy miért annak sok oka van.

Az 50-es években a gyerekek 92%-a szobatiszta volt 18 hónapos korára, most ez kezd eltolódni lassan a 2,5-3 éves kor felé, Svédországban jelenleg 6 éves kor a határ.
Talán azért tolódik egyre idősebb a korra a szobatisztává válás, mert hittünk egy olyan kutatásnak, amit a 60-as években a Pampers pelenka gyártója rendelt meg. Nevezetesen a “várj amíg kész lesz rá”.

Elárulok egy titkot: a babák születésüktől kezdve készen vannak rá, hogy ne a pelenkát használják WC-nek. A kérdés csak az, hogy mi szülők készen vagyunk-e rá?

 

Forrás: Szakemberek gyermekeink szolgálatában 2. rész – Kismama jóga: Krémer Sára/YogaCsaj