Pelus mentes idő

A pelenka nélküli baba nem azt jelenti, hogy meztelen baba! Na de akkor mit is jelent pontosan?!

Diaper Free = Pelenkától Független

Tehát azt jelenti, hogy nem függ a pelenkától. Rajta van, de nem azért, hogy mint egy ráközözött bilibe abba ürítsen, hanem azért, hogy a baleseteket felfogja. Egy eszköz csupán ami a mindennapi életünket egyszerűsíti. Ugyanakkor pelenkázás mellett is fontos a pelenka mentes időszak amikor a baba nem pelenkát hanem valami mást visel. A következőkben erről olvashattok:

Mi a cél?

Figyelem! A pelusmentes idő nem egyenlő a megfigyeléssel és a célja is más. A pelusmentes idő célja, hogy:

 • segít összehangolódni a babád ürítési szokásaival
 • frissen tartja a már megfigyelt jeleket, időközöket
 • tudatosítja az EC körüli eseményeket, hiszen ha nincs vízzáró réteg akkor valahogy másként figyelünk, másként reagálunk
 • megszokjuk, gyakoroljuk és egyre bővítsük a pelenka mentességet, hogy aztán totyogástól teljesen el tudjuk hagyni a pelenkát

Mennyiszer és mennyi időt?

Minimum: heti 1x Maximum: napi 2x, vagy amennyi még mindenkinek jólesik Átlagosan ennyit szoktak csinálni: napi 30 perc - 1 óra Maximum: napi 2 óra, vagy amennyi még mindenkinek jólesik

Mikor?

Amikor nektek megfelelő.

 • Tudsz rá figyelni. Például: Amikor apa is otthon van és ketten is tudtok figyelni. Amikor nagyi elviszi a nagyot.
 • Nem baj ha összepisili a ruháit. Például: Este fürdés előtt vagy reggel felkelés után. Mert akkor úgyis cserélni fogjátok a cuccot
 • Amikor viszonylag gyakran pisil, tehát van miből tanulni 🙂 Például: Reggel több kissebb részletben engedik ki az éjszaka összegyűlt pisit.

Kezdheted heti fél-egy órával és aztán szép lassan növelheted a gyakoriságot és az időintervallumot amíg teljesen el nem hagyjátok a pelenkát. Van aki pl. a teljes otthoni időt így tölti, vagy minden olyan időt amikor jobban tud figyelni, meleg van, szabadban vannak, vagy tudja, hogy a gyerek abban a szituációban szuperül jelez. Valamikor 9-14 hó környékén, vagy legkésőbb totyogóként a legtöbben teljesen elhagyják a pelust és gyakorlatilag minden idő pelusmentes idő lesz, de ez egy külön téma.

Mi legyen a babámon?

Igazából ez lehet bármi ami takarja az intim részeket és felfogja a pisi egy részét. Érdemes olyan backup-ot találni amiben ő a legjobban jelez, te pedig a legkevésbé stresszelsz. Ez lehet:

 • Bugyi, leszoktatóbugyi
 • Pelenka belső vagy snappy kapcsos tetra külső nélkül
 • Pelenkaöves prefold vagy tetra
 • Vagy éppen csak gatya és alatta semmi - ezt nevezzük kommandónak.

Találd meg magatoknak ami nektek a legjobben működik.

Pucéran vagy sem?

Miért nem pucéran?

 • A folyamathoz hozzátartozik az öltözés-vetkőzés is, hiszen a mi kultúránkban ruhát hordunk. A hosszútávú cél az, hogy ruhában jelezzen és még így is időben eljussunk a mellékhelységbe.
 • Ha a baba azt szokja meg, hogy pucéran bármikor, bárhova üríthet akkor az a szobatisztaság szempontjából olyan mintha a pelusba bármikor, bárhova üríthetne. - És a legtöbb baba nem jelez meztelenül.
 • Ha mégis jelez akkor is érdemes megfontolni, hogy az a baba amelyik csak pucéran szobatiszta az valójában nem szobatiszta.
 • Ha a megfigyelésnek vége (ismered a jelzéseit, tudod a természetes ürítési ritmusát és a babád már tudja mi folyik odalent és hol a helye a pisinek) akkor a pucérkodás már elérte célját és csak hátráltatja a folyamatokat.

Tarthattok továbbá pucér popós pelus mentes időt ha:

 • A te gyereked nem pisil összevissza, hanem óraműpontossággal jelez pucéran is. Ez fehér holló ritka és általában csak időszakos, de előfordul.
 • Kb. 6 hó alatt, ha még nem indult el a mozgásfejlődés ÉS szeret a babád pucérkodni vagy te szereted a kis pucér popóját látni. De akkor is limitáljátok a gyakoriságot és legyél résen. Kapj el mindent amit csak lehet, hogy így is azt a visszajelzést kapja, hogy a pisinek a biliben a helye.
 • Ha pelenkakiütéstől szenved, vagy totál piros a popója akkor a szellőztetés az ami a legjobban segíthet.
 • Ha szeretnéd megismerni a jelzéseit és a természetes ürítési ritmusát, illetve megtanítani a babádnak, hogy mi folyik odalent és hol a helye a pisinek, akkor tartsatok pucér popós megfigyelést.  De ugye erről tudjuk, hogy a megfigyelés és a pelusmentes idő más.

Csak lazán

Mint az EC-ben minden ez is teljesen magatokra szabható, heti fél órától, teljes idős pelusmentességen át minden lehet. A pelusmentes idő azonban csak addig működik jól amíg lazán tudod csinálni. Olyan helyszínt, gyakoriságot és időintervallumot válassz ami stresszmentes, nyugodt pelusmentes időt biztosít a babának és neked is. Persze az ezzel kapcsolatos szokásaitokat (is) rendszeresen újra kell gondolni, változtatni kell ahogy a babád nő és változik. Amíg mind a ketten élvezitek addig biztos jó úton haladtok.