“Várni amíg kész lesznek rá” Mítosz

Mikor és hogyan kezdjem szobatisztaságra szoktatni a babámat?!

Érzékeny egy téma... ismerősök megingathatatlan véleménye, átláthatatlan információ dömping, rossz szemmel néző rokonok, elfoglalt-sűrű életritmus amibe nehéz beilleszteni egy szobatisztaságra szoktatást. Sok kérdés és sok bizonytalanság.
Egy dolog azonban biztos: nem akarjuk túl korán kezdeni és túl gyorsan csinálni, nehogy valami kárt okozzunk a gyerekünkben.

Na de honnan is jön ez az erőteljes és mindent uraló “várj amíg érett lesz rá” mítosz?

A 1800-as évek közepétől a tisztaságot mint legmagasztosabb dolgot tartották számon, a makulátlanul tiszta pelenka az anya jelenlegi és a gyermek jövőbeli erkölcsösségét tükrözte.

A biliztetést 2-4 hónapos korban kezdték és naponta többször az edény fölé tartották a babákat szigorúan ütemezett időrend szerint.
A pelenka tisztán tartását gyakran úgy érték el, hogy a széklet ürítését egy szappanrúd felhelyezésével ösztönözték, sőt sokszor az is előfordult, hogy a bilihez szíjazták a babát és nem állhatott fel amíg kész nem lett.

Illetve az EC-ben biliszünet néven ismert jelenséget (ami általában az állás-járás mérföldkő elérésével áll összefüggésben), az anyák akkoriban mint a gyerek ellenállását, tudatos rosszalkodását értelmezték. Az addig örömmel és készségesen biliző baba helyett egy "lázadó" totyogóval találták szemben magukat és ez rengeteg feszültséghez (büntetéshez vagy akár bántalmazáshoz) vezetett az anyák és a gyerekek között.

Ez volt az a bizonyos hírhedt “korai szobatisztaságra szoktatás”.

A “korai módszer” kritikusai

A “korai módszer” első kritikusa, az ‘50-es évek gyermeknevelési guruja, Dr. Spock azt javasolta, hogy a durva “korai módszer” helyett 6 hónapos kortól, az önálló ülnitudástól fokozatosan szoktasák a gyermeket a bilihez. A mi generációnk (80-90' évek szülötteinek) nagy része is ezzel a módszerrel lett szoktatva.

A teljes paradigmaváltás azonban 1962-ben történt, 2 évvel a papírpelenka piacradobása után.
A Pampers Intézet szakembere, Dr. Brazelton, publikálta az “érettnek lenni rá” elméletét. Könyvében a szobatisztaságra szoktatást bizonyos kommunikációs és mozgásfejlődési mérföldkőhöz köti és kijelenti, hogy a “korai szoktatás” pszichés és fizikai problémákhoz vezethet (pedig inkább a "korai szoktatás" durva módszerei okozták ezeket). Ezt a “szigorú szobatisztaságra szoktató” technikával nevelt, 1-2 éves gyerekeket megfigyelve állította. Arra a következtetésre jutott, hogy a csemeték 2-2,5 éves korukig nem állnak készen ürítési igényeik kontrolálására. Annak ellenére, hogy semmilyen orvosi kutatással nem támasztotta alá, és más módszerrel szobatisztaságra tanított gyermekeket sem vizsgált meg, módszere széles körben elterjedt és mai napig egyre nagyobb és nagyobb hasznot hoz a papírpelenka cégeknek.

Alternatívák a szobatisztaságra

Miközben nyugaton egyre későbbre tolódik a szobatisztulás és 3-6 éves korig gyermekeink magukra kötve hordják a mellékhelységet, addig a világ 75 országában mai napig születésüktől kezdve az ürítési igényt ugyanolyan természetességgel elégítik ki, mint az éhséget.
A babák pelenka nélkül vannak, jelzéseik és természetes ürítési ritmusuk alapján kapva lehetőséget a pisilésre/kakilásra és egy éves koruk körül már szobatisztának tekintik őket.
A Természetes Csecsemőhigiénia, vagyis az EC, beszivárgott a nyugati társadalmakba is ahol adaptálódott a helyi életmódhoz. A kulturális különbségek miatt a nyugati gyerekek 1,5 éves koruk körül lesznek szobatiszták az EC-vel - ugyanúgy ahogy a mi, mai szemmel korán kezdő generációnk több mint 90%-a is 1,5 éves korára lett szobatiszta.

Valójában tehát nem az életkor okozza a problémát.

75 ország és egy teljes nyugati generáció megúszta pszichés és fizikai problémák nélkül. A gond a gyermek igényeit és természetes ürítési ritmusát figyelmen kívül hagyó, szigorú, büntető és gyakran a gyerek számára megalázó módszer, amely bármely életkorban problémákat okozhat.

A gyerekek születésüktől kezdve készen állnak rá, hogy ne a pelusba ürítsenek. Csak rajtunk múlik, hogy mikor és milyen módszerrel kezdjük el bemutatni nekik ezt az újabb és alapvető képességet.